Štampa
Kategorija: Naslovna
Pogodaka: 3605

Београд – Устав Србије мора бити промењен најкасније до закључења Споразума о приступању Европској унији, али би почетак преговора са ЕУ могао да буде повод за озбиљне разговоре о тој теми, јер је постојећи акт у многоме мањкав, слажу се саговорници Данаса.

Весна Ракић Водинелић, професорка права, за Данас каже да у Уставу, независно од процеса преговора с ЕУ, треба мењати преамбулу и одредбу која говори о томе да ће положај Косова бити уређен посебним законом, као и заклетву председника Републике.

- Затим део у којем се Србија дефинише као држава српског народа и грађана који у њој живе. Србија треба да буде држава свих грађана који у њој живе. Одредбе изборног права морају да претрпе озбиљне промене. Устав мора да пружи гаранције за независно правосуђе, што ће током преговора са ЕУ директно бити тема 23. поглавља. Србија је веома централизована држава, те и положај Војводине и локалних самоуправа треба боље уредити – наводи Ракић Водинелић.

Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права објашњава за Данас да Србија не би могла да приступи ЕУ са оваквим Уставом, јер нема евроинтегративну клаузулу. Према његовим речима, промена Устава није неопходна сада на почетку преговора, али ће сигурно „брзо доћи на дневни ред“.

- Мора да се уреди предност међународног права над домаћим, одредбе које се тичу правосудног система, али и људских права која су неадекватно регулисана, а нека су и прескочена. Слично је с дискриминацијом и родном равноправношћу. И независне институције треба да буду адекватно препознате, како би могле и да предлажу законе, нарочито сада када ће морати много прописа да се мења – указује Антонијевић.

Доцент ФПН и потпредседник Нове странке Владимир Павићевић објашњава за Данас да је након потписивања и потврђивања Бриселског споразума и након одлуке Европског савета о Србији настао „нови уставни тренутак“, који би требало искористити за усвајање „устава који одговара захтевима савремене, европске, демократске државе“.

- Уставни систем Србије је неефикасан, нелогичан и прескуп. Имамо парадоксалну ситуацију да Устав производи бројне проблеме у пракси, да не врши ниједну функцију коју би требало да врши устав у савременој демократској држави. Скоро да нема дела који не заслужује ревизију – од основних начела, преко система организације власти, каталога људских и грађанских права и слобода, те уставних одредби о извршавању уставне ревизије – напомиње Павићевић.

Реаговања на Вребалова

Изјава потпредседника Скупштине Војводине из редова ДС Миливоја Вребалова за Данас, да намерава да у покрајинском парламенту покрене иницијативу за промену Устава Србије, наишла је на бурне реакције. Оштро су је јуче осудили СНС и ДСС, а оградио се и заменик председника ДС и војвођански премијер Бојан Пајтић. „Вребалов има право на своје мишљење које, у крајњој линији, није погрешно, али у овом тренутку мислим да није реално и није актуелно“, рекао је Пајтић новинарима у Новом Саду.

Извор: Данас