Štampa
Kategorija: Naslovna
Pogodaka: 3898

Сребреница - Служењем парастоса код спомен-костурница страдалима у два посљедња рата на Залазју код Сребренице, прислуживањем свијећа за покој душа 69 погинулих на данашњи дан 1992. године и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје, данас је обиљежена 21 година од великог српског страдања у сребреничкој општини.

Претходно су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, чланови породица погинулих, саборци и борачка и општинска делегација положили цвијеће на Војничком гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број страдалих, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.

Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22-оје Срба, а велики број их је рањен.

Од 22 заробљених нико није преживио. Након мучења и злостављања у сребреничким логорима сви су убијени, а посмртне остатке њих десеторо случајно је пронашао тим за тражење несталих из Тузле 10. јуна 2011. године на Залазју, приликом тражења муслиманских жртава.

Након више од годину дана ови посмртни остаци су идентификовани и сахрањени су лани на Петровдан, а за још 12 Срба несталих тог дана и даље се трага.

Чланови породица и представници борачких организација и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство радом Хашког трибунала, те Тужилаштва и Суда БиХ.

Они су указали на то да још није нико процесуиран за бројне масакре и злочине које су муслиманске снаге из Сребренице починиле над Србима у посљедњем рату, убивши око 1.500 српских цивила и војника, од којих су више од половине масакрирали.

И ове године на Залазју је поновљено да Борачка организација, породице и саборци неће одустати од правде и доказивања истине о српском страдању у овом крају.

Секретар сребреничке Борачке организације Милош Миловановић рекао је да правда мора бити достижна, јер без правде и истине о карактеру рата нема и не може бити помирења и суживота на овим просторима.

Он је поручио правосудним органима у БиХ, у име демобилисаних српских  бораца, да почну процесуирати злочине који су почињени над Србима уколико мисле да оправдају постојање тих судова и спријече њихово укидање и губљење радних мјеста.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле, настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора у сребреничкој општини, започето у априлу.

За тај, као и за све друге злочине почињене над Србима у овом крају, још нико није одговарао.

Служењем парастоса на Залазју завршен је 17. меморијални и културно-спортски програм "Петровдански дани" који су, поводом 21 године од страдања сребреничких Срба, организовали Борачка организација и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Црквена општина Сребреница.

Aгенције