Štampa
Kategorija: Naslovna
Pogodaka: 3598

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić otputovao na Kubu „zarad redovnih diplomatskih odnosa“, to jest ni zbog čega

BEOGRAD - Mame ih kubanske cigare, ples, muzika...

Egzotična destinacija za bogate turiste i - Kuba - izgleda da je veoma primamljiva i za srpske političare, koji,

(zlo)upotrebljavajući svoju funkciju, skoknu do Havane, ali o državnom trošku. Problem je to što nigde nema efekta tih putovanja.

Cigarete, rum, rumba

Na Kubi je trenutno šef diplomatije Ivan Mrkić, a pre njega su  na Kubu su išli i njegov prethodnik Vuk Jeremić, ali i ministri Slobodan Milosavljević, Petar Škundrić, Tomica Milosavljević...

Podaci Privredne komore Srbije u protekloj deceniji pokazuju da robna razmena s Kubom ide na štetu naše države - izvoz je simboličan, u nekim godinama ga nije ni bilo, dok nama sa Kube redovno stižu njihova pića, cigarete, otpaci metala, životinjska ulja i masti, eterična ulja, toaletni preparati, zbog čega je Srbija u minusu 83.726.000 dolara (pogledaj tabelu). Nema ni investicija između dve zemlje, a Kuba nije čak izmirila ni dugovanje od 180 miliona dolara Srbiji iako datira od devedesetih.

Sada je Mrkić u četvorodnevnoj poseti Kubi (od 8. do 12. jula), koju je započeo polaganjem venca na spomenik Hoseu Martiju i obilaskom istoimenog memorijalnog centra, a u agendi su i susresti s kubanskim ministrom spoljnih poslova Brunom Rodrigezom i ministrom za spoljnu trgovinu i strana ulaganja Rodrigom Malmijerkom.

- Efekti ove posete biće poznati kad se ministar Mrkić vrati. Otputovao je u Havanu u sklopu održavanja redovnih diplomatskih aktivnosti - kažu u Ministarstvu spoljnih poslova i objašnjavaju da se ne rasipaju novcem jer je naša delegacija dvočlana.

Avio-karta  200.000

- S ministrom Mrkićem otputovala je njegova najbliža saradnica. Smešteni su u kući državnog protokola, a troškove snosi kubanska strana. Otputovali su ekonomskom klasom - kažu u Ministarstvu, ali nisu hteli da otkriju cenu avionskih karti i visinu dnevnica našeg diplomatskog dvojca.

Međutim, avio-karta do Havane ekonomskom klasom u proseku je oko 2.000 evra (od oko 180.000 do 207.000 dinara), a dnevnice nisu ispod 50-100 evra. Gruba računica pokazuje da putešestvije Mrkića i njegove saradnice košta minimum 5.000 evra ili 560.000 dinara.

Autor: Ekipa Kurira