Štampa
Kategorija: Feljton
Pogodaka: 2635


Додик: Бранићемо Српску свим расположивим средствима. – Вучић: РС није настала декретом,не може се ни укинути декретом. – Бећковић: Европске вредности „топе” идентитет

БАЊАЛУКА – У Бањалуци је данас свечано обележен дан Републике Српске, архијерејском литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља, коју је

служио српски патријарх Иринеј, а потом и Свечаном академијом под мотом „Завјет слободи”, којој су присуствовали званичници Српске, њени представници у органима Босне и Херцеговине и премијер Србије Александар Вучић са другим српским званичницима.

Прослава је ове године одржана у сенци оспоравања права Српске на обележавање Дана РС 9. јануара, после одлуке Уставног суда БиХ о његовој неуставности, али и уз подсећања да је Српска основана 9. јануара 1992. године, пре рата, и да је њено постојање признато Дејтонским споразумом.

Свечана академија почела је химном Српске и Србије, а поред премијера Вучића присуствовали су председница Народне скупштине Маја Гојковић, као и министри Ивица Дачић и Зорана Михајловић.

Литургији су, у име Владе Србије, присуствовали министри правде и рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Никола Селаковић и Александар Вулин, а у име Српске премијерка те земље Жељка Цвијановић и председник Додик.

Након Свечане академије биће одржан пријем у Административном центру Владе Републике Српске.

Ове године Дан Републике Српске, који је установјен још 9. јануара 1992. обележава се у атмосфери напетости између два ентитета БиХ, можда највећој од успостављања мира и потписивања Дејтонског споразума, али и уз противљење међународних представника у БиХ.

На иницијативу бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, Уставни суд БиХ донео је одлуку о неуставности обележавања 9. јануара као Дана РС, али је РС ту одлуку одбацила.

Одлуку Уставног суда БиХ о неуставности обележавања 9. јануара као Дана Републике Српске једногласно су одбацили председник Милорад Додик, Народна скупштина тог ентитета и опозиције.

------------------------------------------

Вучић: РС није настала декретом,не може се ни укинути декретом

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас у Бањалуци да Републику Српску нико неће моћи да укине декретом, јер декретом није ни створена.

„Србија је увек ту, са вама”, поручио је премијер Вучић на прослави Дана Републике Српске, и подсетио да је и Дејтонским споразумом прописано да Србија штити Српску.

Вучић је, у обраћању на свечаној академији истакао да је у Бањалуку допутовао заједно са бројним министрима своје владе, како би указао поштовање и искрену подршку грађанима РС и Српској.

„Поносимо се таман онолико колико се поносе сви грађани Србије. Право да волимо свој народ нико није, нити ће моћи било када да нам забрани. Баш као што политичари у Србији И РС неће моћи и неће смети да подижу баријере, да нас деле, свађају”, подвукао је Вучић.

„Када помислите да сте усамљени, грађани РС, знајте да нисте. Србија је увек ту, а њена обавеза је, људски и правно, да штити РС, како је Дејтон прописао”, поручио је Вучић.

Он је нагласио да нико неће моћи да укине РС било каквим декретима, јер није ни стварана декретима.

„Створио ју је народ”, рекао је председник владе Србије и додао да је на Србији и да чува и буде гарант интегритета Босне и Херцеговине, што чини и што ће чинити у будућности.

-------------------------------------------------

Додик: Бранићемо Српску свим расположивим средствима

Председник Српске Милорад Додик поручио је данас, поводом Дана РС, да Српску нико неће демонтирати, да Бањалука не пристаје на промену Дејтона и Устава БиХ и да пут ка ЕУ није једини којом Српска треба да иде.

Додик је, поводом оспорава ња права Српске на обележавање Дана РС 9. јануара рекао да РС није ни основана судским спором.

„Нека не покушавају да демонтирају РС у судском поступку. У миру смо прогласили РС, нажалост крвљу бранили у рату, у којем смо имали много жртава, а бранићемо је свим расположивим средствима”, истакао је председник РС на Свечаној академији у Бањалуци.

Он је нагласио да је мисија државних функционера РС да штите права својих грађана, а једно је и право да да имају Српску.

Додик је указао да су посланици 9. јануара 1992. искористили своје неотуђиво право да прогласе РС, да Срби у БиХ имају право да јачају аутономију РС, право на самоопредељење, које је, како је подвукао, загарантовано највишим документима УН.

„Наша политика није политика негације, мржње, нити негације БиХ, нити мржња према БиХ, али оно што прихватамо је уставна БиХ предвиђена Дејтоном, никаква премештена, коју неко пројектује и жели”, нагласио је он.

Према његовим речима, БиХ је, како је предвидео Дејтонски споразум, једина могућа мера заједничког живота на овим просторима.

Прича о дејтонском уставу као прелазно решење, као и нефункционалности БиХ има за циљ да се премести одлучивање у Сарајево.

„Нисмо спремни да мењамо Устав БиХ и не желимо да дамо томе легитимитет, већ треба спровести Устав како је написан.

РС, према Додику, и даље остаје привржена идеји европских интеграција, али неће жртвовати своја овлашћења ни за шта, па ни за „примаљиви покретни циљ” што је ЕУ.

„Уколико наше европско путовање буде уважавало реално стање устава БиХ, РС ће увек бити захвална и неће бити препрека на путу БиХ ка ЕУ”, казао је Додик и истакао да ће грађани одлучивати о свим интеграцијама, па и чланству у НАТО.

Народ, како је подвукао Додик, зна да ли хоће тамо где Србије нема, да ли хоће границе на Дрини.

Он је рекао да не мисли да је пут ка ЕУ једини којим Српска треба да иде, додајући да се свет мења и да се отварају нове могућности сарадње, укључујући сарадњу с Кином и Русијом.

Београд је, истакао је, био и остао светионик свим Србима ма где живели, па тако и Србима у РС.

„Не постоје специјалније везе од оних које имамо са Србијом. Оне су правно уређене и у оквиру Устава БиХ и Дејтонског споразима. РС слави и воли Србију, посебно уважава њеног председника, премијера, председницу Скупштине”, казао је он захваливши се представницима Србије на учешћу у прослави Дана РС.

-------------------------------------------------------------------

Бећковић: Европске вредности „топе” идентитет

Академик Матија Бећковић оценио је данас да су се борба за опстанак и идентитет отопиле с борбом за европске вредности, да судбина Срба, Србије и Републике Српске зависи само од нас самих и позвао све Србе да буду сложни.

„Не може нам нико наудити ако не наудимо ми сами себи. Ако будемо сложни, нећемо бити мали и слаби, него велики и непобедиви”, рекао је Бећковић на Свечаној академији у Бања Луци поводом Дана Републике Српске.

Бећковић је навео да оном ко се бори за свој идентитет прете да неће имати од чега да живи и саветују да ту тему једно време задржи за себе.

„Кажу као да би било паметније да не славимо бар ове године док не прође криза, или да једно време славимо кријући, као у славна времена и не оглашавамо на сва звона оно што се других не тиче и што не мора да сазна и види. Дилема је да славимо и да будемо гладни или да будемо сити и да славимо у дубини душе”, навео је Бећковић.

Он је констатовао да мале земље „држе у инкубаторима које туђа рука искључује и укључује”.

„Сад би требало да будемо послушни и да се не чује да смо живи, а после ћемо славити и крсну славу”, рекао је он.

Бећкових је рекао да се сећа да су људи листом улазили у комунистичку партију да би се запослили и напредовали, па им нико није замерао.

„И ако уђемо у ЕУ не значи да нећемо бити људи”, поручио је он.

Бећковић је рекао да се битка да се Срби лише будућности не води први пут.

---------------------------------------------------------------------------

Амбасада САД у БиХ:Верујемо да Вучић схвата

САРАЈЕВО – Амбасада САД у Босни и Херцеговини апеловала је на власти у РС да направе одговарајуће измене да би будуће прославе Дана РС биле у складу са захтевом Уставног суда БиХ.

Тај суд је оценио као неуставан део Закона о празницима Републике Српске и наложио Народној скупштини РС да измени спорне одредбе.

„Током 2015. године премијер Александар Вучић је указивао на улогу Србије која као потписница Дејтонског мировног споразума поштује суверенитет и територијани интегритет БиХ. Верујемо да премијер Вучић схвата осетљиву природу овог догађаја након одлуке Уставног суда БиХ”, казали су из америчке амбасаде за Н1 БиХ.

Како су навели, Уставни суд БиХ дао је рок властима Републике Српске да у року од шест месеци од дана објављивања одлуке ускладе овај празник са Уставом Босне и Херцеговине.

„Апелујемо на власти у Републици Српској да направе одговарајуће измјене да би будуће прославе наведеног празника биле у складу са тим захтевом. Одлуке Уставног суда су коначне и обавезујуће и сви их морају поштовати и спроводити. Сви учесници обележавања празника треба да избегавају подстицање националистичких осећаја”, саопштили су из амбасаде САД. (Танјуг)