Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 3641

Autor: D. Majstorović

Centar za integraciju mladih poziva građane koji su u mogućnosti i žele da pomognu Svratištu u Krfskoj ulici na Zvezdari, da svakog meseca izdvoje

sumu od 550 dinara, neophodnu kako bi ta ustanova mogla da nastavi sa radom. Takođe i kompanije koje podržavaju i prepoznaju značaj Svratišta, mogu da doniraju 10.000 dinara mesečno ili tu sumu odjednom da uplate na namenski račun CIM-a.

- Svratište nema izvesnost i kako bi obezbedili stalan i nezavisan izvor finasiranja, morali smo da se odlučimo na ovakav vid dobročinstva, jer ideja je da ako se odazove veći broj pojedinaca i kompanija, moći ćemo na duže staze da obezbedimo osnovna sredstva za njegovo funkcionisanje - kaže za Danas Milica Đorđević, izvršna direktorka CIM-a i koordinatorka Svratišta.

Ona dodaje da održivost podrazumeva da nezavisno od političke situacije u gradu ili bilo čega drugog, Svratište uvek ima dovoljno sredstava da pruži adekvatnu pomoć deci koja žive i rade na ulici.

Centar za integraciju mladih krajem 2013. godine, pokrenuo je projekat pod nazivom „Za održivo Svratište“, sa ciljem da se obezbede osnovna sredstva za decu sa ulice.

- Ovaj projekat pokrenuli smo u saradnji sa „Trag Fondacijom“ koja će na svaki uplaćen dinar dodati još dva na namenski račun i uz čiju pomoć ćemo pokrenuti socijalno preduzeće, odnosno prodavnicu polovne robe za odrasle, a prihodi od toga će ići direktno za Svratište. Svaki dinar naših dobrotvora biće usmeren na aktivnosti i troškove direktne podrške deci u Svratištu u toku ove godine. Za sada moramo ovako, jer smo sve pokušali, a razgovore sa Gradom o pomoći Svratištu nastavićemo čim se konstituiše vlast - navodi Milica Đorđević.

Prema njenim rečima svi dosadašnji donatori, ali i oni budući mogu da se priključe „Krugu donatora Svratišta“ slanjem mejla na odrzivostŽcim.org.rs ili pozivom na broj telefona 011/ 3390 258011/ 3390 258.
Inače, Svratište na Zvezdari u Krfskoj ulici dostupno je za decu 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i trenutno u njemu boravi 151 dete. Svi zainteresovani koji žele da pomognu u radu ove ustanove više informacija mogu naći na sajtu CIM-a www.cim.org.rs/odrzivost/.