Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 2693

На Конкурс Министарства за културу и информисање Републике Србије пријавили смо наш пројекат: Снимање документарног филма о Српској Царској Лаври Манастиру Хиландару у времену од 16. априла до 2. маја 2014. Материјал за филм смо снимили на Светој Гори Атос у

цркви у Какову, Студеници и Храму Светог Саве у Београду (око 50. сати материјала). На почетку филма смо већ написали да је филм суфинансирало Министарство за културу и информисање Републике Србије. Пошто нисмо знали да ће одлука комисије за наш пројекат бити негативна наши чланови филмске екипе Штајерске заједнице смо сами финансирали пројекат надајући се позитивној одлуци. Чланови Српског културног друштва Штајерска заједница из Марибора, који повезују Србе из словеначке и аустријске Штајерске разумемо слабо финансијско стање Републике Србије и наравно да не замерамо Министарству за културу. Наша жеља је, да од чланова комисије добијемо одговор зашто нам нису била одобрена минимална средства за снимање филма о Хиландару, који ће свету представити хиљадугодишњу културу Срба.

О снимању филма већ пре пола године обавестили смо одговорне у православним црквама по свету, наше амбасаде, Министарство за културу Републике Србије, Министарство за иностране послове Р. Србије, Његову светост Патријарха Иринеја и Игумана Методија (из Хиландара) њихове изјаве ћемо објавити у филму.

Ово писмо ћемо објавити у нашим српским новинама Штајерске новости и послати на 2.500 е-мејлова, са колико располаже наш архив.

Поштовани одговор комисије ћемо такође објавити истим путем

Са поштовањем, Здравко Мајсторовић, председник Надзорног одбора Штајерске заједнице
Пројекат је покренут почетком 2007. и реализује се током 2014. и 2015. Планирана премијера краткометражног филма „СРПСКА ЦАРСКА ЛАВРА МАНАСТИР ХИЛАНДАР НА СВЕТОЈ ГОРИ АТОС“ је 16. октобра 2014 на Фестивалу документарног филма »Бдење душе“ у Сремским Карловцима, на десетогодишњицу пожара који је уништио скоро половину Манастира, док је премијера дугометражног филма планирана за  2015. годину. Ово је филмски пројекат о хиљадугодишњој културу српског народа.
Главни мотив, филмске екипе Српског културног друштва Штајерска заједница из Марибора, је приказати Западу део српске хиљадугодишње културе
Новца за снимање и монтажу филма нисмо добили. Сви учесници на пројекту су радили без хонорара. Чак смо и путне и остале трошкове до Свете Горе, манастира Студенице, Жиче, Какова и Српске Патријаршије у Београду  плаћали сами. Од првог дана реализације нашег пројекта писали смо да је суфинансијер документарног филма о Српској царској лаври Манастиру Хиландару Министарство културе и информисања Републике Србије. Са филмом желимо да гледаоцима из Европске уније и свим Србима, који живе у 107. држава са свих пет континената, прикажемо хиљадугодишњу културу српског народа. Пријавили смо се на пројекат Министарства за културу и информисање Републике Србије. Тражили смо минималну финансијску помоћ од Министарства културе уз обећање да ћемо објавити да је филм суфинансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. О томе смо обавестили одговорне на Министарству за културу Р. Србије, које смо редовно обавештавали о потеку акције. Лично смо о нашем пројекту обавестили:  Генералног секретара у Министарству спољних послова Републике Србије, Српског Патријарја Иринеја, Игумана Методија и много других српских и светских званичника. Сви су они поздравили нашу иницијативу.
Међутим комисија за културне делатности Срба у иностранству нас је одбила без икаквог образложења уз информацију да можемо да се жалимо Уставном суду Србије!!!
Напомињем, да ћемо филм снимити својим финансијским средствима и да ћемо га приказати у програму више телевизијских станица. Почињемо са промоцијом филма на Фестивалу документарног филма „Бдење душе“ 16. октобра 2014 у Сремским Карловцима. Затим се ређају промоције у Београду, Краљеву, Приштини, Бања Луци, Вараждину, Прагу, Братислави, Марибору, Грацу, Салзбургу, Будимпешти,
БЛАГОСЛОВ ЗА СНИМАЊЕ НАШЕГ ФИЛМА ДАЛИ СУ ЊЕГОВА СВЕТОСТ СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ И АРХИМАНДРИТ МЕТОДИЈЕ, ИГУМАН ЦАРСКЕ ЛАВРЕ ХИЛАНДАР НА СВЕТОЈ ГОРИ АТОС. БЛАГОСЛОВ ДВА НАЈВЕЋА СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ДОСТОЈАНСТВЕНИКА ЗАБЕЛЕЖЕНА СУ НА ФИЛМСКИМ ТРАКАМА И БИЋЕ ОБЈАВЉЕНА У ДОКУМЕНТАРНОМ ФИЛМУ
Комисија која је одбила наш пројекат:
1. Проф. др Душан Иванић, Филолошки факултет у Београду;
2. Др Ђорђе Костић, научни саветник, Балканолошки институт САНУ;
3. Др Миодраг С. Матицки, председник Скупштине Вукове задужбине;
4. Татјана Гарчевић, саветник у Канцеларији Владе Републике Србије за дијаспору;
5. Срђан Тешин, књижевник.
Овај текст објавићемо у Српским новинама: Штајерске новости и аутоматски послати на 2.500 е- мејлова, које имамо у нашој сплетној пошти.
За информацију – наше новине је до сада читало једанаест милиона читалаца са свих пет континената. То је рекорд за Гиниса!
Добро би било, да чланови комисије, ако имају образа, објасне читаоцима Штајерских новости зашто нису одобрили овај позитиван пројекат. И поред тога, да комисија (која није разумела само дејство и циљ пројекта)  није одобрила пројекат „Српска царска лавра Манастир Хиландар на Светој Гори АТОС“ ми ћемо у филму, који је већ једним делом монтиран оставити и даље написано да је Министарство за спољне послове Републике Србије суфинансијер пројекта јер не верујемо да нам они не би одобрили најјачи пројекат историјске епохе Српске дијаспоре. Нећемо се жалити Уставном суду јер нам није циљ, да ружно говоримо о нашим министарствима. Да подсетимо чланове комисије, да смо својим новцем пратили и писали о догађајима око манифестација 1700 година Миланског едикта (од Београда до Ниша). Наш велики циљ је да подигнемо споменик Николи Тесли у музеју Јоанеум у Грацу, где је Никола Тесла студирао. За то смо, такође, добили Благослов Патријарха Иринеја.
Чланове комисије желимо да обавестимо да је наша филмска екипа априла месеца  2014. на Светој Гори, Какову, Студеници и Београду снимила 50. сати филмског материјала.
Писмо комисији за културне делатности Срба у иностранству
Objavljeno: 13.05.2014 | Avtor: Rade BAKRAČEVIĆ

SRBSKO KULTURNO DRUŠTVO ŠTAJERSKA SKUPNOST

СРПСКО КУЛТУРНО ДРУШТВО ШТАЈЕРСКА ЗАЈЕДНИЦА

Koroška 63, 2000 Maribor, Slovenija

www.stajerska.eu, Tel: +386 41 651 060

Fax:+ 386 2 56 61 800, E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

DRUŠTVO V JAVNEM INTERESU

MARIBOR (Slovenija) GRAZ (Avstrija)


Марибор 12. мај 2014