Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 2604

БЕЧ – Епископ бачки Иринеј, досадашњи администратор Епархије аустријско-швајцарске, примио је јуче од надбискупа бечког, кардинала Кристофа Шенборна (Цхристопх Сцхöнборн), кључеве жупне цркве Нојлерхенфелда, која се налази у 16. бечкој општини, чиме је ово

црквено здање и званично постало власништво Српске православне цркве.

Свечаној церемонији су присуствовали и Андреј Ћилерџић, новоизабрани епископ аустријско-швајцарски, епископ крушевачки Давид и епископ пожаревачко-браничевски Игњатије.

У уводном обраћању, кардинал Шенборн је истакао да је размена материјалних и духовних добара део духа хришћанске вере. Он се захвалио владики Иринеју на братском односу, који је опстао упркос чињеници да се на примопредају цркве чекало пуне три године.

Владика Иринеј је кључева цркве предао архијерејском намеснику за Аустрију, оцу Крстану Кнежевићу. Владика се захвалио римокатоличкој цркви и кардиналу Шенборну, истакавши да је ово највећи поклон који је српска православна заједница у Бечу могла да добије. Након говора владике уследила је заједничка молитва.

На крају свечане манифестације владика Иринеј даровао је кардиналу Шенборну икону Пресвете Богородице и копију фреске Белог анђела из манастира Милешева. Кардинал Шенборн је ову слику поклонио Цркви имена Маријиног (Мариа Намен), које се такође налази у 16. бечкој општини, те је нагласио да ће ова фреска представљати симбол повезаности две цркве.