Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 2550

Мирел Томас / У суботу, 31.маја Бечка Просвјета је поново организовала студијски излет - шетњу градом „Tрагом бечких Срба“. Та идеја инспирисана је бројним спонама између српског и аустријског народа које трају све до данашњих дана, као и културним благом које су за

собом оставили знаменити Срби који су у царском Бечу стварали и школовали се.

Овај пут, шетња је имала и хуманитарни карактер, јер је учесницима омогућено да се укључе у донацију новца за помоћ поплављенима.

Чланица Просвјете, госпођа Илинка Мастиловић, туристички водич, провела је градом тридесетак заинтересованих пријатеља и чланова Друштва, свих узраста. Водила их је, али и надахнуто информисала о историји, знаменитим Србима који су у Бечу живели и школовали се, па и битно утицали на развој и судбину овог града.

Почевши од дворца Белведере, Храма Св. Саве, бројних музеја, па све до знаменитости у самом центру града, Хофбургу и још даље, госпођа Мастиловић поделила је са заинтересованим учесницима своје велико и разноврсно знање и бројне анегдоте у вези са Србима у Бечу, од 17. века и турске опсаде, па све до данас.

Њена мини предавања о историји и многим славним Србима који су живели у Бечу наишла су на велико интересовање и одобравање. Излет је трајао неколико сати, млађи и старији учесници су осетили и пријатан умор, па су у шали устврдили да овај излет има и спортски карактер.

Као чланица Просвјете, она је свој ангажман на излету понудила без финансијске надокнаде, на чемо јој сви учесници и организатори захваљују. Осим тога, прикупљенa је помоћ за поплављене, којa je уплаћенa на рачун акције“Заједно за Србију и Српску“ у којој Просвјета учествује.

Захваљујући великом интересовању и врло позитивном одјеку, Просвјета планира низ оваквих шетњи у току ове и следеће године, о чему ћемо Вас благовремено обавестити.

ПР.Просвјете