Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 3202

Treće zasedanje Skupštine dijaspore i Srba u regionu u Beogradu završeno je, mimo očekivanja, jednoglasnim usvajanjem zaključaka. Ovom skupu, naime, pretilo je rasulo jer je ostavke uoči Skupštine podnelo kompletno Predsedništvo i više delegata. Međutim, novi predsednik Dragan Stanojević i dva nova potpredsednika Zvonimir Jovanović i Saša Stojanović,

uspešno su završili rad Skupštine.

Jedino je drugog dana zasedanja Mirjana Samardžija, delegat iz Amerike podnela ostavku na članstvo u dijasporskom parlamentu. Prethodno je odbila da bude kandidat za potpredsednika Skupštine. U izjavi za "Vesti" negirala je nezvanična saznanja da je preko Kancelarije za dijasporu mejlom samu sebe predlagala za čelnu funkciju u Skupštini dijaspore.

Šta ćemo sa Kapetanom Draganom: Dragan Milovanović
Kapetanu Draganu nema pomoći?

Dragan Milovanović, delegat iz Australije, interesovao se na koji način država Srbija može da pomogne Kapetanu Draganu.

- Sa slučajem Dragana Vasiljkovića upoznat sam u potpunosti. U više navrata kontaktirao sam i australijskog ambasadora u Beogradu, a nedavno je i Vasiljkovićev advokat bio ovde na razgovorima. Pomoć njemu prevazilazi okvire konzularno-pravne zaštite i nadam se da će to u saradnji sa Ministarstvom pravde biti rešeno - rekao je Šani Dermaku iz srpskog MIP-a.

U žiži rasprave dijasporskog parlamenta našao se zahtev za pomoć države Srbije Kapetanu Draganu, odnosno Draganu Vasiljkoviću u Australiji, kao i drugim Srbima koji su pod raznim optužbama zatočeni u inostranstvu. Među važnim temama i dilemama našlo se i pitanje dopunske nastave na srpskom jeziku, carinski propisi kao i putne isprave Srba iz dijaspore koji su poreklom sa Kosova i Metohije. Istaknut je i zahtev da se prilikom postavljanja diplomata konsultuje i srpska dijaspora.

- Koja je funkcija ambasadora i konzula Srbije u pružanju pomoći našim državljanima uhapšenima u inostranstvu? Imaju li obavezu da štite svoje građane ili jedino mogu da upute protestnu notu - pitao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Dragan Stanojević, novi predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Šani Dermaku, direktor sektora za konzularne poslove u srpskom MIP-u pojasnio je da konzuli "imaju pravo da se obrate nadležnim institucijama u stranim zemljama i informišu o slučaju, a ako bi bili odbijeni dužni su da traže pomoć Ministarstva spoljnih poslova Srbije".

On je, na pitanje Zvonimira Jovanovića iz Švajcarske "kada će Srbima koji su rođeni ili žive na Kosmetu biti omogućeno da sa svojim pasošima putuju u EU bez šengenske vize", izrazio očekivanje da će taj problem uskoro biti rešen u pregovorima Beograda i Brisela.

Dragan Milovanović je zatražio hitno postavljenje novog ambasadora Srbije u Australiji pošto, kako je rekao, tzv. država Kosovo uveliko radi na tome da pošalje svoje diplomate na Peti kontinent.

- Moram da napomenem da su nama u dijaspori potrebne stručne diplomate i najkvalitetniji profesionalci, a ne samo stranački kadrovi iz Srbije. Bilo bi poželjno da Srbija prilikom postavljenja diplomata prethodno konsultuje dijasporu u zemljama gde šalje kadrove i informiše se, ne samo o dijasporskim potrebama, već i o stanju u tim zemljama - rekao je Milovanović.
Srpski kao drugi jezik

Željko Vraneš iz Velike Britanije uputio je zahtev da se u vezi sa dopunskom nastavom insistira na uspostavljanju kontakata sa SPC u toj zemlji. On je predložio da se u inostranstvu standardizuje učenje srpskog jezika kao drugog, odnosno kao stranog jezika.

Danica Krstić iz Italije zatražila je da se poveća broj nastavnika u dopunskim školama u Vićenci, da se koriste lokalni kapaciteti dijaspore i da se prilagodi radno vreme dopunskih škola u Italiji sa osobenostima života srpske nacionalne zajednice.

Svi na usluzi Ekonomskom savetu

Skupština dijaspore očekuje da njen Savet za ekonomska pitanja i Kancelarija za dijasporu aktivno učestvuju u organizaciji sajmova radi promocije ulaganja u Srbiju i izvoza iz Srbije. Dijasporski parlament očekuje da se predstavnicima Ekonomskog saveta obezbedi legitimitet u razgovorima sa potencijalnim investitorima i mogućnost korišćenja ambasada i drugih zgrada za sastanke sa investitorima.

 R. Lončar - Vesti | foto: M. Karović