Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 3518

Po treći put ove godine huligani su skinuli i odneli zastave Srbije i Evropske unije sa zgrade srpskih institucija u mađarskoj prestonici. Nijedan slučaj nije rasvetljen, uprkos tome što policija poseduje video snimke ovih incidenata.

Sa zgrade u Nađmeze ulici u kojoj su smešteni Srpski kulturni i dokumentacioni centar, Srpsko pozorište u Mađarskoj i Srpske nedeljne novine, nepoznati počinioci skinuli su i

odneli zastave Srbije i Evropske unije, oštetivši pri tom držače u kojima su se one nalazile, javlja za RTS Dragan Jakovljević iz Budimpešte.

Nedirnuta je ostala samo zastava Mađarske. Huligani su, takođe, pokušali da sa ulaza u zgradu skinu i tablu sa natpisom Srpskog kulturnog centra, ali su u tome uspeli samo delimično.

Prema rečima zaposlenih u Srpskom kulturnom centru, ista slika ponovila se još dva puta ove godine, ali policijska istraga do sada nije dala nikakve rezultate, uprkos činjenici da se samo pet metara od ulaza u zgradu srpskih institucija nalazi bezbednosna kamera, koju je na to mesto postavila upravo policija.

"Sve ove slučajeve prijavili smo policiji, ali od njih nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Interesujući se za rezultate dosadašnjih istraga, uvek smo dobijali isti odgovor: na osnovu snimaka kamera nije moguće ustanoviti ko su počinioci, a drugih rezultata istrage nema", rekao je Milan Đurić, direktor Kulturnog i dokumentacionog centra.

Ovakve akcije ekstremista učestale su otkad je u Mađarskoj naglo ojačala krajnja desnica. Njeni predstavnici, po broju osvojenih mandata, dva mandata zaredom predstavljaju treću po snazi političku grupaciju u nacionalnom parlamentu.

Uprkos javnom obećanju predsednika Mađarske Janoša Adera, datom njegovom srpskom kolegi Tomislavu Nikoliću, da će biti otkriveni ispisivači antisrpskih grafita koji su pre nešto više od godinu dana osvanuli na više srpskih objekata u Mađarskoj, ni počinioci tih dela do danas nisu otkriveni.

Sve ovo posmatrače navodi na zaključak da kod nadležnih državnih organa ne postoji stvarna želja da ovi slučajevi budu rasvetljeni. Sudeći po učestalosti antisrpskih incidenata, intertnost policije je praktično zeleno svetlo huliganima da i dalje, neometano skrnave srpska znamenja u Mađarskoji i tako unose zebnju među pripadnike srpske zajednice, ali i ostalih manjinskih grupacija u ovoj zemlji.