Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 2795

Zveza srbske diaspore Slovenija je danes ob pravoslavnem prazniku, tako imenovanem bogojávljanju, organizirala plavanje v Savinji. Gre za tradicionalen obred v pravoslavni veri, ki je najbolj razširjen v Srbiji in Rusiji. V Sloveniji pa so ga pripravili danes prvič, in sicer na Špici v Celju.

Današnja spust v vodo in plavanje imata kulturno-verski značaj. Pravoslavni verniki imajo namreč zdaj tridnevno cerkveno praznovanje. Na včerajšnji dan je bil po starem

pravoslavnem koledarju Jezus krščen v reki Jordan. Danes pa je tako imenovano bogojávljanje, ko se opravi obred plavanja po rekah. Tisti, ki so se odločili, da bodo zaplavali, so morali v reki priplavati do venca s »krstom« oziroma s križem in ga poljubiti. Venec v reko položi pravoslavni župnik oziroma pop.
Jutri se praznovanje nadaljuje, saj je 20. januar Jovandan, ko slavijo Janeza Krstnika. Današnje plavanje je na Špico privabilo kar nekaj ljudi. Prijavljeni za plavanje so bili večinoma iz Celja, pa tudi iz Velenja in Rogaške Slatine.

SIMONA ŠOLINIČ