Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 1524

Osamnaesta godišnjica NATO bombardovanja Srbije obeležena je i u Beču u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti.

Zvukom sirene za uzbunu, kao i minutom ćutanja na bečkom trgu Štefansplac sinoć je obeležen početak NATO bombardovanja Srbije, kojeje tralo 78 dana.

Srbi u Austriji su tokom svih tih 78 dana održavali proteste, a svaki se završavao na Štefansplacu, na kojem se sada svake godine održavaju pomeni.

Za razliku od nekih ranijih godina ove je ponovo bilo više ljudi koji su se okupili da bi doprineli da se zločin NATO nad srpskim narodom nikada ne zaboravi.

Predsednik ASD Lazar Bilanović podsetio je, u svom obraćanju, na NATO žrtve u Srbiji, ali i svetu.

Prisutnima obratio poznati pevač Bora Đorđević, koji je okupljenima odrecitovao više stihova na temu NATO zločina, poput: "Neki momci su dobri, neki su loši, a koja je od te dve sorte ubila dete na noši, eto zato neću u NATO".

David Štokinger, član upravnog odbora "Socijalne radionice Austrija" istakao je da je NATO prekršio međunarodno pravo i napao zemlju koja bila primer države koja je žela da očuva suverenitet i svoj nezavisni razvojni put između istoka i zapada - Jugoslaviju.

On je ocenio da u novoj Evropi očigledno za to nije bilo mesta.

Takođe i austrijski publicista, koji svake godine odaje poštu žrtvama NATO agresije, Vilhelm Langtaler ukazao je da ova vojna alijansa čini i dalje mnoge zločine.

Književnica Ljiljana Bulatović je istakla da je NATO bombardovanjem nastavljen Drugi svetski rat, te uporedila Adolfa Hitlera i tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solanu.

"Hitler je bio iskren i rekao šta namerava i šta želi, a NATO šefovi ostali su lažovi. Solana je simbol ostvarivanja kolektivnog projeka novog svetskog poretka koji nacisti nisu uspeli da ostvare u Drugom svetskom ratu", kazala je ona.
Autor: Tanjug