Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 993

Mnogi su u bivšoj Jugoslaviji baš zbog njega počeli da se bave muzikom. Pevač Dado Topić više je od šest decenija na muzičkoj sceni, ali priča kako je dobio ime je pomalo filmska.

- Najbolji prijatelj mog oca, kojeg i ja pamtim kao jednog od najboljih i najkvalitetnijih ljudi koje sam upoznao u životu, bio je Jevrejin po imenu Adolf. Po zanimanju je bio zubar, a moj otac, kojeg je Adolf u životu svojim dobrim delima jako zadužio, davno mu je pre mog rođenja obećao da će, ako dobije sina, nazvati dete njegovim imenom - ispričao je muzičar za Jutarnji list.
Ljubav, Dado Topić, Verica Šerifović
foto: Stefan Jokić

Adolf Dado Topić rođen je 1949. u Novoj Gradiški.

- Bilo je to samo četiri godine po završetku Drugog svetskog rata, dakle u vreme kad ime Adolf nikako nije bilo popularno. Priznajem, iako je to moje ime, s vremenom nije postalo ništa popularnije, ali 1949. nazvati sina Adolfom bilo je zaista krajnje neobično - rekao je Dado.

On je zbog imena loše prolazio i u školi.

- Kroz osnovnu školu sam se, što se imena tiče, još nekako i provlačio. Gadnije je postalo u srednjoj. U gimnaziji sam pustio dugu kosu, počeo da sviram i izgledam poprilično buntovnički. Profesorima se već i sam moj izgled nije sviđao, a kad su još shvatili da se zovem Adolf, bilo je kuku lele. Mnoge sam negativne ocene dobijao, ali više od toga bolele su me primedbe pojedinih profesora koji su mog oca povezivali sa ustašama i simpatisanjem ustaškog pokreta, govoreći da mi je verovatno zbog toga dao takvo ime. A prava istina je da je moj tata zapravo bio branilac tokom Drugog svetskog rata.

Danas muzičar nema tih problema, jer se proslavio hitovima "Makedonija", "Da li znaš da te volim", "Flojd", "Bolji život" i "Princeza".

Kurir.rs