Štampa
Kategorija: Književnost
Pogodaka: 4451


СКЛОПЉЕН УГОВОР ЗА ДРУГО ИЗДАЊЕ

Данас, у просторијама издавачке куће ,,Прометеј,, у Новом Саду, склопљен уговор о објављивању другог издања романа ,,Последња стража". Роман би требао да изађе

из штампе до краја овог месеца. Сви заинтересовани који желе могу свој примерак на време да обезбеде слањем поруке у инбокс.

Подсећања ради:

Роман ,,Последња стража,, прати последње месеце живота 19-годишњег војника Владимира Радоичића који је убијен у заседи шиптарских терориста 30.09.1998.године у непосредној близини карауле ,,Кошаре,,. Други део романа, говори о његовој породици и како су се суочили са породичном трагедијом.

Роман је заснован на истинитом догађају и великим делом се ослања на стварне ликове и догађаје, док се трагови фикције могу приметити само у деловима где је то било неопходно.

Такође, вредно помена је и да овај роман представља ПРВИ део трилогије која носи назив ,,Ми смо бранили Кошаре,, и ослања се на догађај који се десио пре почетка рата на Косову, за разлику од другог дела (рат у рејону карауле) и трећег дела (судбине војника након завршетка ратних сукоба) који су у настајању.

Кроз лик Владимира и његове породице описани су сви они тешки тренуци ишчекивања и наде, сви они дани неспокоја и незнања, све оне сузе и речи које никада нису изашле из душе... Кроз лик Владимира описан је сваки војник који није рекао да је прекомандован у рејон Кошара и који је вест о томе однео са собом у гроб. Кроз лик њему блиских људи описана је свака мајка и сестра, сваки отац и брат, свака девојка и пријатељ који су чекали своје драге да се врате са одслужења војног рока али их никада нису дочекали.

Као што рекох већ у једној својој песми

,,... имао сам стару мајку што је мене срећом звала,

на пут стално гледала је, мене није дочекала.

И имао сам трудну жену, снове сам са њом снио,

родила је мени сина, син ме није запамтио..."

И док полако започињем рад на другом делу трилогије, апелујем на савест свих вас који ово читате да никада не заборавимо хероје са Кошара. СЛАВА ИМ.