Štampa
Kategorija: Književnost
Pogodaka: 2320



Недавно је у издању Нове поетике из штампе изашла нова књига Еве Ранчић „Љубавник Сунчеве кћери“. Лирско-поетски записи доносе ванвремену причу о љубави, сновима, животу и његовој неумитној пролазности, али и оном исконском што се само слути и кроз магновење назире у ретким тренуцима дубокоумног созерцања.

Лирска проза или „поезија у прози“ по речима издавача, Драгане Бечејски Цветковић, већ сама по себи одбија да буде дефинисана, канонизована, уоквирена... Драгана Бечејски Цветковић у свом осврту под насловом „Алхемија времена“ истиче: “ ...Шта урадити са поезијом у прози која се снажном поруком, лирски, својом духовном димензијом отима томе да буде укалупљена и поробљена? (....) Прозна поезија Еве Ранчић је бескомпромисна, аутентична и своја.  Ева Ранчић, пратећи магијске записе, слика себе. Она постоји и обитава на ивици снова и стварности. Њене прозно-лирске слике су као вода, не заобилазе ниједну пукотину душе, она „преспављује јаву“ али „будна одлази у снове“.

А по речима Милете Аћимовића Ивкова нова књига Еве Ранчић сврстава се у медитативну лирику. Већ из жанровске неодређености уметничког текста књиге може се наслутити вишеслојност и метафизичка неухватљивост речи, којима се осликава један сасвим необичан свет у који ће неко заронити на дах, а неко ће се увек изнова и изнова враћати проналазећи нешто ново што на прво читање није уочио.
„Ови чудновати записи, богати имагинацијом, нестварног путовања на које се отискује Сунчева кћи, пратећи свог љубавника како кроз своје тако и кроз његове снове, узбудљиво је, инспиративно духовно путовање испричано на бајковит и питак, слободно могу рећи, и врло нежан начин, кроз који се кроз игру, наизглед наивно и безазлено,  постављају сасвим озбиљна питања о љубави, животу, смислу, уметности, духовности, пролазности, трајању, умирању. Уједно, о свему што преокупира  једно мисаоно биће“, истакла је сама ауторка.
Књига „Љубавник Сунчеве кћери“ спада у она штива којима ћете се увек радо враћати, било да из ње црпите инспирацију или срећу, или вам је само потребна утеха, а може бити и одличан поклон посебно драгим људима.
Књигу можете наручити на сајту: www.novapoetika.com