Štampa
Kategorija: Pravopis
Pogodaka: 3770

Prodajni postopek Zlatega griča, ki prideluje grozdje na 70 hektarjih v okolici Slovenskih Konjic, bi bil lahko v kratkem končan. V ožjem izboru sta dva možna kupca, eden od njiju prihaja iz Češke. V finančnih težavah se je podjetje znašlo zaradi petmilijonske naložbe v

vinsko klet.
Zlati grič, ki prideluje grozdje na več kot 70 hektarjih, se je znašel v finančnih težavah zaradi petmilijonske naložbe v vinsko klet. (Foto: Zlati grič)

Po večkratnih poskusih bi bil lahko Zlati grič, eno od večjih slovenskih podjetij, ki se ukvarjajo z vinogradništvom, naposled prodan. Prodajni postopek, začet oktobra lani, se približuje koncu, v ožjem izboru pa sta dva možna kupca. Kot favorit se omenja za zdaj še neznana družba iz Češke. V Zlatem griču je Probanka spomladi letos s spremembo terjatev v osnovni kapital lastništvo zvišala s samo nekaj na več kot 80 odstotkov.
Nujna vlaganja v obnovo trt

Kdo se zanima za nakup Zlatega griča, v Probanki niso komentirali. Tudi svetovalec v prodajnem postopku Boštjan Kralj iz družbe Kapital Kompas imen ni želel razkrivati. Pojasnil je le, da so se kljub nespodbudnemu slovenskemu okolju za nakup Zlatega griča zanimali tako domači kot tuji vlagatelji. Prav tako Kralj ni želel razkrivati višine ponudb, po naših informacijah pa se gibljejo okoli dveh milijonov evrov. Za naložbe, med drugim v obnovo trt, bi moral prevzemnik vložiti še okrog milijon evrov, je dejal Kralj, ki je pred nekaj leti šest mesecev tudi vodil Zlati grič.

Po pojasnilih direktorja Zlatega griča Silva Žižka se je podjetje znašlo v finančnih težavah zaradi previsoke naložbe v vinsko klet. Ta je ena najmodernejših v Evropi. Investicija, ki je bila financirana tudi s sredstvi evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, je znašala pet milijonov evrov. Kompleks vinske kleti s skladiščnimi zmogljivostmi v višini 1,3 milijona litrov, od katerih jih je trenutno zasedenih le približno polovica, se razprostira na skoraj 3500 kvadratnih metrih. Kralj je pojasnil, da Zlati grič nikoli ni bil sposoben ustvarjati toliko prihodkov, da bi lahko pokrivali stroške naložbe. Podjetje prideluje grozdje v okolici Slovenskih Konjic na 70 hektarjih, od katerih jih ima dvajset v lasti, preostala pa najema pri skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Razen zemljišč za proizvodnjo grozdja, vinske kleti in drugih gostinskih in prenočitvenih zmogljivosti ima Zlati grič v lasti še igrišče za golf z devetimi luknjami in agrotehnično prodajalno.
Modri pinot v svetovni špici

Vinarska panoga v Sloveniji po oceni Kralja ni dobro stoječa. »Z izjemo Radgonskih goric in še v svetu poznanih vinarjev iz Goriških brd bi za veliko večino vinarjev težko rekli, da dobro poslujejo. Nekateri od večjih – Kapela, Vinag in Vino Brežice – so celo končali v stečaju,« je pojasnil Kralj. Kljub temu je glede možnega razvoja Zlatega griča zelo optimističen. V minulem letu je bilo namreč vino modri pinot uvrščeno med deset najboljših tovrstnih znamk na svetu. »Ravno pri proizvodnji modrega pinota se pri proizvajalcih vina vidi, ali so vrhunski ali niso,« je poudaril Kralj.

Zlati grič je lani dosegel 1,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo tri odstotke več kot leta 2013. V obravnavanem obdobju se je izguba znižala in je znašala pol milijona evrov. Po pojasnilih Žižka je lanskoletna izguba posledica zvišanja amortizacijskih stopenj in višjih finančnih odhodkov. Podjetje skoraj celotno poslovanje financira z dolžniškimi viri. Od vsote vseh sredstev v višini 9,3 milijona evrov je imel Zlati grič konec lanskega leta namreč več kot 90 odstotkov dolžniškega kapitala. Pri tem je bankam dolgoval skoraj 7,5 milijona evrov.

    5 mio. €

    je znašala naložba Zlatega griča v eno najmodernejših evropskih vinskih kleti, v kateri je danes zasedenih le približno polovica od 1,3 milijona litrov zmogljivosti.

Sebastjan Morozov