Štampa
Kategorija: Svet životinja
Pogodaka: 3256

Tekst: STA | Foto: Bobo

Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković na predobravnavnem naroku ni priznal krivde za kazniva dejanja, ki naj bi jih storil pri gradnji kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana. Tožilstvo mu očita zlorabo položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti ter poneverbo in

neupravičeno uporabo tujega premoženja.

Tožilstvo Boškoviću očita, da je pri gradnji kulturno-pastoralnega centra nekaterim družbam plačeval račune za storitve, ki niso bile opravljene. Prilastil naj bi si tudi del keramike in parketa. Očita mu tudi, da je iz denarja Cerkve pokrival stroške članov svoje družine.

Bošković na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani krivde ni priznal, hkrati pa je njegov odvetnik predlagal izločitev sodnice Vladislave Lunder in predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika.

Sodnica je sicer svojo izločitev že pred tem predlagala sama, saj je odločala o sklepu za uvedbo sodne preiskave, vendar Pogačnik njene izločitve ni sprejel. Zaradi današnje ponovne zahteve za izločitev sodnice in dodatno tudi Pogačnika je bil narok prekinjen in se bo, če zahtevi ne bo ugodeno, nadaljeval 11. februarja.

Tako obramba kot tožilstvo sta sicer danes predlagala, da na glavni obravnavi dodatno zaslišijo nekatere priče, med njimi zastopnika Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana Aleksandra Obradovića in paroha v Celju Milana Dudukovića.

Naroka se je udeležil tudi zastopnik zagrebško-ljubljanskega metropolita Srbske pravoslavne cerkve in povedal, da sta tako cerkvena sinoda kot metropolit ugotovila, da Cerkev ni bila oškodovana, zato ne priglaša premoženjskega zahtevka. Prav tako tožilstvo poziva, da obtožbo umakne.

Tožilec pa, kot je povedal po naroku, pri obtožbah vztraja, saj gre za uradno pregonljiva kazniva dejanja. Glede dejstva, da Cerkev ni vložila premoženjskega zahtevka, pa je dejal, da je v začetku vladalo drugačno prepričanje, razmere pa so se spremenile po tistem, ko je bil kot upravitelj cerkvene občine odstavljen paroh Željko Lumbarda, ki je tudi podal ovadbo zoper Boškovića.

Srbska pravoslavna cerkev je kulturno-pastoralni center ob cerkvi sv. Cirila in Metoda na Prešernovi ulici v Ljubljani začela graditi junija 2008. Pol milijona evrov za gradnjo je prispevala tudi država.