Štampa
Kategorija: Zanimljivosti
Pogodaka: 3204

‘Dobar dan.’ Dobar dan. Izvolite? ‘Potreban mi je izvod iz matične knjige rođenih.’ Za…? ‘Šta ZA?’ Za šta vam je potreban taj izvod? ‘Pa d’imam.’ Kako da imate? Morate da znate za šta vam treba! ‘Gospođo, da li je ovo šalter u opštini gde se vade izvodi?’ Da, ali… ‘Da li ja na ovom šalteru mogu da dobijem izvod iz matične knjige rođenih ZA SEBE?’

Možete, ali morate da mi kažete za šta vam treba. ‘PA TREBA MI D’IMAM!’ Gospodine, morate da mi kažete za šta vam treba da bih znala po kojoj taksi da naplatim! ‘A kakva je razlika u podacima?’ Nema razlike… ‘Recite mi koja je najveća taksa ako ćete da me podmladite.’ Šefe, hoćete doći molim Vas, imam ovde situaciju. Izvolite gospodine, u čemu je problem? ‘Gospodine, problem je u tome što gospođa neće da mi izda izvod iz matične knjige rođenih.’ Nije tačno da neću da mu izdam, nego neće da kaže za šta mu treba! A za šta vam treba taj izvod?
“AMAN LjUDI VIŠE! HOĆU SVOJ IZVOD JER SAM ZABORAVIO KADA SAM ROĐEN! ZABORAVIO SAM KO SU MI OTAC I MAJKA! ZABORAVIO SAM GDE SAM ROĐEN! ZATO HOĆU IZVOD! HOĆU DA GA URAMIM I GLEDAM SVAKI DAN DA PONOVO NE BI’ ZABORAVIO! KOGA GOD SRETNEM OD SVOJE GENERACIJE KAŽE DA BOLUJE OD NEČEGA JER GA “JEBE KRŠTENICA“! JA NE MOGU DA KAŽEM JER NEMAM KRŠTENICU! ETO ZATO HOĆU, HOĆU DA ME JEBE KRŠTENICA A NE VI NA ŠALTERU!!!”
…Izdajte mu izvod.
Radnica na šalteru rezignirano pritiska ,,print“ na kompjuteru i list izvoda iz matične knjige rođenih izlazi iz štampača.
60 dinara. Izvolite. Doviđenja!
‘A fiskalni nema?’
Šalteruša ga je pogledala sa takvom mržnjom da je morao da se odmakne od pulta.
KAKAV FISKALNI? PA OVO JE ŠALTER OPŠTINE! Dok ga je šalteruša pljuvala kod ostalih koleginica izašao je iz zgrade.
 
Izvod iz matične knjige rođenih u šabačkoj opštini košta 60 dinara. Ako kažete da vam treba za neku svrhu tipa socijalnih primanja dobijate dve uplatnice sa taksama od 350 i 70 dinara, na koje na šalteru pošte koji postoji u opštini ide još po 45 dinara provizije, što ispada 510 dinara. Posle sa plaćenim uplatnicama idete kod gospođe šalteruše da njoj date onih 60 dinara. Znači 570 dinara za jedan dokument koji se za nekoliko sekundi otštampa. Da stvar bude još gora, ako izvod naručite elektronskim putem preko interneta to zadovoljstvo košta 400 dinara takse, 150 dinara naknade+poštanski troškovi. Umesto da elektronskim putem bude jeftinije, jer nema skoro nikakvih troškova, kod nas je skuplje. I da stvar bude najgora, još 2010. državna administracija je navela da će izvodi iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih važiti neograničeno, pa zašto onda traže dokumenta NE STARIJA OD ŠEST MESECI? Da li se neki od podataka u izvodu i matične knjige rođenih menja ako je star godinu ili više dana? Posle 6 meseci menja vam se matični broj građana? Ako je stariji od 5 godina da li dobijate drugog oca, majku i mesto rođenja? Da onaj iz knjige umrlih neće oživeti ako je izvod stariji od 6 meseci? Šta? Ne daj Bože da rešavate neke veće stvari pa vam izvod treba na više mesta, zamislite koliko je to bačenih para i vremena. I čemu to onda služi? Služi da sedamsto i nešto hiljada guzičara u državnim organima treba da primi platu. I to solidnu platu, s obzirom da niko od njih ništa ne proizvodi. Ali za te pare bar dobijamo čuvenu ljubaznost šalterskih službenica…
Zato kada vas pitaju za šta vam treba izvod iz matične knjige rođenih obavezno recite ,,NAKO
Preuzeto sa fejsbuksa
Izvor: Bunar Blog