Štampa
Kategorija: Slovenija
Pogodaka: 534

Nova predstava konjiškega Kripl teatra z naslovom ‘Medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti’ je bila pred dnevi premierno na ogled v Domu kulture Slovenske Konjice.

Za režijo nove predstave so tokrat izbrali mladega režiserja Luko Marcena, ki je leta 2020 diplomiral iz gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.
Na njegov predlog se je skupina odločila za uprizoritev dramskega teksta ‘Medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti’, s Cankarjevo nagrado v letu 2022 nagrajene dramatičarke Simone Semenič.
Dramsko besedilo, ki je bilo napisano in krstno uprizorjeno leta 2011, tudi 11 let kasneje ponuja nič manj aktualno sporočilo o vzvodih vladanja, oblikah moči, pa tudi o sestavi družbe, v kateri živimo.

Kreativen izziv

“Morda še pomembnejše pa je, da je dramsko besedilo ponujalo raznolike možnosti za delo s skupino – različni uprizoritveni postopki in raznoliki žanri so za ekipo predstavljali kreativen izziv, s katerim so se vsi igralci in igralke spopadle v velikem slogu,” je zapisal režiser Luka Marcen.
Priprave so se začele v drugi polovici leta 2021. Skupina se je z režiserjem srečevala v prostorih Mladinskega centra Dravinjske doline in v Domu kulture Slovenske Konjice, sprva enkrat tedensko, potem pa vedno pogosteje. Srečanja so vsebovala obdelavo in osmišljanje dramskega besedila, igralske vaje in vaje za artikulacijo ter uprizarjanje posameznih prizorov. Uprizoritev in detajli so nastajali tudi skozi vaje improvizacije na teme, povezane s tekstom.
Igralsko zasedbo sestavljajo: Franjo Funkelj, Karmen Kukovič, Mitja Slatinšek, Klara Pavlič, Špela Pučnik in Taja Rihtaršič, za tehniko skrbi Leon Kukovič.
Premiera nove predstave Kripl teatra je bila prejšnji četrtek v Domu kulture Slovenske Konjice, gostovanje bo ta petek, 2. decembra, ob 19. uri v Kulturnem domu Loče, ponovitev v Domu Kulture Slovenske Konjice pa v nedeljo, 4. decembra, ob 18. uri.

Ponosni na predstavo!

Decembrske ponovitve se bo udeležil tudi regijski selektor za Linhartovo srečanje – gledališki festival ljubiteljskih gledaliških skupin, ki ga na nacionalni ravni že 60 let organizira Javni sklad RS za kulturo. Skupina upa na tradicionalno udeležbo v tekmovalnem programu na nacionalni ravni v letu 2023.
Kripl teater je na svojo novo predstavo zelo ponosen in vabi na ogled, za katerega pravijo, da je sprehod vse od komedije, drame, tragedije do burleske. Zaradi eksplicitnosti nekaterih prizorov in besedila je predstava primerna za osebe, stare od 16 let naprej.