Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 2948

Јавност у Републици Српској је жестоко осудила одлуке Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића, чланове Предсеништва БиХ због тога јер они неће да уступе материјално-техничка средства војске БиХ за филм који снима светски режисер Емир Кустурица, те и због недоличног понашања Бакира Изетбеговића који је прослављеног

режисера назвао чак и издајником свог народа.

Чак су и у Федерацији БиХ осудили овакве одлуке и изјаве двојице чланова Председништва.

Емира Кустурицу није пуно дотакла таква ниска изјава председника нечега што практично не постоји (БиХ), каже Емир:

- Једва да сам је чуо, али мислим да су ту побркане надлежности. Ради се наиме о томе да су мени надлежни, а ја њима одговоран, Иво Андрић, Петар Петровић Његош и Дучић, а не син Алије Изетбеговића. Па према томе и прича о томе да ли ја могу бити нечији издајник, она само говори заправо о јачању онога што ми зовемо међуетничке мржње. Према томе да ли је неки Србин издајник свог народа, то мора да каже Србин. И да не улазимо у то, да се вратимо само идеји и да се упитамо ко је Бакир Изетбеговић.

То наоружање је старо наоружање ЈНА које су служили и једни и други и трећи. То су неке топовњаче, стари камиони и нешто што је било обиљежје тог рата, али никако софистицирано оружје које па и не може да се нађе. Има тога и у Србији и на свим странама. Према томе, филмови су као и мали ратови. Када замислите нешто, ако хоћете да направите добар филм онда морате да имате све. Према томе, то није проблем, наћи ћемо ми то. Али мислим да они то не могу да забране јер ми имамо испечатирану потврду Министарства одбране у којој су они одговорили на наш захтев и договорили се да у октобру то добијемо.

Не постоји ни једна увреда на свету која није стизала на моју адресу, тако да сам ја огуглао на оне којима није место тамо где јесу, а посебно на оне који се називају председником нечега што практично и не постоји, јер ако један човек замисли да он другој нацији може да одређује шта је он и да дозволи да сви будемо оно што желимо и осећамо, то значи да он једноставно није зрео и није случајно да је такво стање у ономе у чему он бива председник.

Емир Кустурица наставља снимање филма, како он каже на најбољи могући начин, а сарајевску чаршијску причу шехита, како каже Емир Кустурица за Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића остављамо њима да се сладе.

Вања Савићевић