Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 2747

Први Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице биће одржан 19. и 20. новембра на Мећавнику, у Мокрој Гори, уз подршку Нафтне индустрије Србије, а у организацији Раста Интернационала.

Оснивањем Јесењег позоришног фестивала под слоганом „Дрво које живот значи“, прослављени српски редитељ, Емир Кустурица, заокружује своју идеју да свако

годишње доба има свој фестивал, чинећи Мећавник културно-уметничким центром који окупља младе уметнике из свих крајева света.

Јесењи позоришни фестивал уз зимски филмски фестивал „Кустендорф“, пролећни Сајам књига и летњи фестивал класичне музике „Бољшој“, затвара годишњи циклус фестивала Емира Кустурице.

„Моја жеља је да се Мећавник све више претвара у културну институцију, па утолико та идеја да свако годишње доба има један свој фестивал, заправо је испуњење сна о сврси тог простора, слично Андрићграду. Намера ове куће или овај ентузијазам упућен је на стварање, ојачавање крвне слике света колико је то могуће, без огромних амбиција, јер свет се мења великим ударима и великим променама. А ово је тихи рад барем на тим брдима која су до јуче били недођија, а сад одједном долазе највећи уметници света”- изјавио је Емир Кустурица најављујући позоришни фестивал.

Прве фестивалске вечери на Мећавнику ће гостовати Факултет драмских уметности из Београда и УК Вук Стефановић Караџић са представом “Укалупљивање – Трагедија лоптања у Срба”, Страхиње Маџаревића у режији Максима Милошевића.

Факултет уметности у Косовској Митровици другог дана фестивала извешће представу “Плеу Стриндберг”, Фридриха Диренмата у режији Јовице Павића.

Публика на Мећавнику моћи ће да погледа и најновију представу Атеља 212 – свега пар дана након београдске премијере, “Деца радости” Милене Марковић, у режији Снежане Тришић, која ће затворити овогодишњи Јесењи позоришни фестивал.

Селекција фестивала поверена је младом редитељу Милану Нешковићу, који иза себе има велики број успешних и награђиваних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији.

Поред представа, на Мећавнику ће у току дана бити одржана радионица из позоришне режије, док су вечерњи сати 19. новембра резервисани за концерт бенда „Екстра 5“.
Анђела Андрић