Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 5224

Tokrat je bila Riemerjeva galerija premajhna za vse, ki so želeli prisostvovati odprtju razstave z naslovom Mesec pravoslavnih ikon, ki je bilo v soboto 19. Januarja 2013.

Razstavo je organiziralo Slovensko srbsko kulturno humanitarno društvo SREČANJE iz Slovenskih Konjic, v sodelovanju z društvom Štajerska skupnost iz Maribora.


Razstavljenih je 34 ikon dveh odličnih umetnikov in sicer makedonskega ikonopisca ALimpija Košarkoskega in akademskega slikarja Dušana Neškovića iz Srbije.
Producent razstave je Rade Bakračević, predsednik društva Štajerska skupnost.
V čudovitem ambientu Riemerjeve galerije, je obiskovalce s petjem pravoslavnih duhovnih pesmi navdušil solist Wadie Kidess, po rodu palestinec iz Sirije, ki trenutno živi v Sloveniji. Wadie je zapel v treh jezikih, v grščini, arabščini in srbščini.
Razstavo je odprl župnik Janez Furman, po rodu konjičan, ki sedaj župnikuje v Svetem Andražu nad Polzelo.
Župnik Janez Furman je obiskovalcem na kratko predstavil zgodovino ikon in skupaj z Wadiem Kidessom, ,sta obiskovalcem približala tudi duhovni in religiozni pomen ikon.
Tokratna prireditev je plod sodelovanja štirih držav sveta: Sirije, Makedonije, Srbije in Slovenije.
Razstavo si je možno ogledati vse do 18. Februarja in sicer vsak delovni dan od ponedeljka do petka, med 9 in 16 uro. Ključ galerije se nahaja na TIC-u.


Metka Obrul