Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 2285

 

Реализацијом програма пројекта „Живот и дела бесмртног Карађорђа“, финансираног уз помоћ Министарства културе и информисања Србије и личним средствима,  друштво Сретење је методолошким и студиозним приступом теми допринело популаризацији  историјског наслеђа међу младим српским нараштајима региона и дијаспоре подсетивши их на историју српског народа и географског простора Србије, земље из које потичу.

      - Приказом првог немог играног филма  Карађорђе, снимљеног на Балкану још давне 1911. године, пронађеног у Бечу 2003., али и рециталом на постављену тему, помогли смо и још помажемо поправљању слике о Србији и Србима у Европи, промовишући српске вредности у земљама у којима живимо. – рекао је Дани Петровић.

      После вишемесечног припремног рада у циљу реализације пројекта, садржај је реализован у два планирана корака, на две локације: Ласее, Аустрија и Словенске Коњице, Словенија.
      Председници једног и другог друштва, Сретења из Слов. Коњица и „Златне речи“ из Ласссе-а, сложили су се да данашњи Срби који живе у Словенији и Аустрији немају сигурну институционалну заштиту  у вези очувања свог идентитета упркос томе да су држављани тих држава, па им је реализација једног оваквог пројекта дошла као мелем на рану у тренутку када су њихов идентитет и препознатљивост веома угрожени.

     
      Поред тога овим пројектом држава Србија, преко Културног друштва „Златна реч“ из Лассее-а, партнерског друштва Сскхд Сретење из Слов. Коњица, остварује напор у међудржавној сарадњи како са Словенијом, тако и са Аустријом, државом у којој такође живи велики број припадника српске етничке заједнице.
      Подршком једног оваквог пројекта од стране Министарства културе и информисања Р. Србије, држава Србија је у великој мери помогла српској етничкој заједници у Словенији, али и у Аустрији и допринела очувању културног и етничког идентитета, успостављајући пријатељске односе, међусобну сарадњу и поштовање између Срба и Словенаца, Срба из Словеније са Србима из Аустрије, али и свих скупа са домаћинима две државе.

Инфо: Организатор