Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 2364

Жалосна је чињеница да и после пола века од смрти СМ Штедимлије, његове идеје и даље живе, и то не само у Црној Гори и Хрватској, већ и ван тих граница.

       По вокацији новинарка, или можда само са тежњом и склоношћу ка новинарству, Вера Марјановић, грађанка Беча, родом из Бара у Црној Гори, у претпразничном ђурђевданском дану, 5. маја ове 2019. године, на друштвеној мрежи Фејсбук, без устезања, тримјуфално узвикну: Хулигане српског поријекла поизбацивати из школе, па нека Ужичко играју у селима свог поријекла!
       О чему се ради?
       Скандал који се догодио 2. априла у Високој техничкој школи у бечком насељу Отакринг између професора и ученика, у којем су се наставник и ученик вербално сукобили  ексалирао је када је професор пљунуо ученика после чега овај насрће на њега. У расправу су се „агресивно навијачки“ укључили и остали ђаци. Неко од присутних ученика тог момента пушта Ужичко коло. Школа за сада не сме да открије идентитет младића, нити жели да ова прича постане прича о национализму, али оно што сигурно јесте да су ученици са простора Балкана, сазнао је бечки репортер БалканТелеграфа. Спорни видео је прво изашао на Инстаграму, а на њему је тагован извесни Нико Јурић.
       У овом моменту уопште није спорно ко је од младића насрнуо на професора? Није спорно ни да ли је Нико Јурић Србин или Хрват, нити ко је и зашто у критичном моменту пустио Ужичко коло? Спорно је то што Вера Марјановић, припремајући ручак у микроталасној рерни, унапред зна да су то били српски хулигани, које назива чопором и које би са све ужичким колом требало протерати у села свог порекла.
       И гле чуда!
       Ова бечка грађанка – Монтенегринка, без стида, образа и било каквог доказа за наведени инцидент у бечкој школи, српску децу назива хулиганима и чопором унапред их осудивши за нешто што можда јесу, а можда и нису учинила, јер се имена виновника немилог догађаја још увек чувају у тајности, па сходно томе и њихова националност.
       Да буде још горе, Баранка, новинарка, грађанка Беча, атак на српску младост врши уочи Ђурђевог дана, баш као што су њени Монтегрини  уочи Бадњег дана и најрадоснијег хришћанског празника Божића, ове године, Црну Гору облепили плакатима којима позивају на прогон Срба и Српске православне цркве у Црној Гори, на којима је писало „Вакат је!“ Осим тога, на плакату је писало; да је српски регент Александар Карађорђевић нелегалним и нелегитимним актом укинуо Црногорску Аутокефалну Цркву, а она, Вера Марјановић, Монтенегринка се усуђује да оде у двор код унука српског Регента и да са њим „уради“ интервју.
       С правом се треба запитати: Да ли Вера Марјановић зна да су окупатори довели на власт у Црну Гору Монтенегрине који би што пре, баш као Дрљевић и Штедимлија, да из ње протерају све што је српско, прекрајајући језик и веру, не би ли се заборавило да Црна Гора почива на темељу који јој изградише славни српски преци? Да ли она зна да је масовни убица Норвежанин Андреас Брејвик убио 77. људи узвикујући имена српских хероја, па то у Норвешкој није значило да су Срби били ти који су починили зверство, као што не значи ни да су српска деца у Бечу, како их она назва „хулигани“ само због тога што се зачуло Ужичко коло починили то због чега их она осуђује?

       Куда све то води? Није ли "Вакат" да се оваквим појавама коначно каже: Вакат је бре! Доста више пљувања по Србима!

Радован Б. Милић
7. 5. 2019