Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 2218

      

       Сви они Срби који су претходних дана пратили реаговања на вест у вези припреме оснивања Савеза Срба Словеније, четвртог по реду и опет кровног, јер и претходна три су како кажу кровна, данас су добили ново обавештење да ће се оснивачка скупштина тог савеза одржати 2. јуна у Парохијском дому у Љубљани.

      Као основни циљ за који би се новоустановљени савез залагао, био би: „Неговање блиских пријатељских односа између словеначког и српског народа, промовисање одличних културних, привредних и других односа између Словеније и Србије, већег доприноса Срба заједничком словеначком друштву, уз очување српске културе и језика, као и одржавање веза са матицом.
       Рекоше још, како ће оснивањем „Савеза Срба Словеније“ српска заједница у Словенији добити јединствену кровну организацију, која ће легитимно заступати њене интересе у Савету владе Р. Словеније, за питања националних заједница – припадника бивше СФРЈ.
Да кренемо редом.
       Све то што нам данас написаше „умне српске главе“, и овај пут, баш као и прошли, написаше ни мање ни више већ хрватским писмом Гајицом, бусајући се у груди како ће чувати свој језик.
      Добро, ако већ „хоћете“  чувати језик као средство споразумевања, зашто не написасте конкретно који ћете то језик чувати? Ако мишљасте да ћете чувати српски језик, зашто пишете латиницом која није ни хрватско писмо, и када знамо да се и данас у Хрватској говори отетим српским и словеначким језиком? Да ли је то тај пример на којим ћете васпитавати будуће нараштаје у Словенији, ако уопште тих нараштаја и буде било?
       Ако већ написасте како желите неговати блиске пријатељске односе између словеначког и српског народа, како мислите то учинити, када позив не пишете кајкавским дијалектом који једино може бити и означавати етногенетски идентитет Словенаца, и отетих им територија од стране Хрвата, а не хрватском гајицом у ситуацији када Хрвати и даље настоје насилно присвајати словеначке територије морске и копнене зоне, а ви о томе ћутите? Да ли пријатељи тако поступају?
       Говорите о одличним привредним односима! Да ли се за односе могу рећи да су одлични, ако у Србији послује 1643. словеначка предузећа, а у Словенији свега 7. српских?
       Не саопштавте који су то други односи између Словеније и Србије, и шта тачно под тим подразумевате?
       Пишете да вам је циљ већи допринос Срба словеначком друштву! Зар наш рад у Словенији, словеначким предузећима, сам по себи не доприноси довољно? Зар плаћање пореза  није допринос друштву и није ли то и друштвени, а и наш лични допринос Словенији?
       Оно што нисте ни Ви написали, а ни они пре Вас, то је да су Срби као национална мањина угрожени самим тим што су мањина која не живи у својој националној држави.
       Зашто нисте саопштили како мислите да Срби као мањина у Словенији заступају интересе своје шиптарске мањине из Србије у Савету владе Р. Словеније? Да ли је изводљиво, осим ако Ви нисте већ спремни, баш као и Ваши претходници, да Шиптарима дате у Србији и више него што траже од Србије? Није ли логично да Шиптари у Србији прво морају постати народ, па тек онда да они сами траже своје право у Словенији као мањина, а не да експанзионистички „окупирају“ словеначку обалу са циљем да преко Далмације, Рашке области, Црне Горе, Косова и Метохије формирају зелену трансферзалу којом би Муслимани поново доспели до Беча? Да ли тако пријатељи поступају према пријатељима Словенцима нашим домаћинима?
       Споменусте и очување веза са матицом, зар нисмо и до сада чували те везе?
       Све у свему, ваш циљ је раван српској катастрофи у Словенији и поновно притајено брисање Срба из евиденције овај пут у режији самих Срба као извођача „радова“, мада је тога већ било од стране српских појединица који се данас налазе у вашим редовима.
       Нисте Ви први који би заступали интересе заједница народа бивше СФРЈ у Словенији! Имате их управо данас и опет у вашим редовима.
      Ако већ желите заступати и градити неку нову Југославију, да ли знате  знате да су Хрвати прогласили самосталност истог дана када и Словенија, а да су ипак извршили агресију на Словенију, и како ћете то правдати у Савету владе Р. Словеније. Није ли час да се манете ћоравог посла око југословенства, или ипак по нечијем налогу морате задатак испунити, као што су то чинила и претходна три Савеза, наравно сва три "кровна".
Да би вам се заиста могло веровати, под хитно морате изаћи из Савеза Савеза националних организација у Словенији и окренути се свом народу и његовим интересима.
      Оно што као самопрокламовано представничко тело никако не спомињете, а морали би:

- Да у складу са законом доносите закључке на основу којих би захтевали измену Устава Р. Словеније и признање статуса националне мањине за Србе.  За остале народе бивше СФРЈ да не брините, јер не брину ни они за Србе.
- Да тражите службену употребу језика и писма у срединама којима су традиционално настањени Срби, а где чине 15% процената од укупног становништву општинe.
- Да  сe  образац  личног документа, у складу са законом о заштити националних мањина, штампа  на  јeзику и  писму националнe  мањинe.
- Да се припадници националне мањине – Срби, образују на свом језику.
- Да захтевате динамичну заступљеност у јавном медијском сервису.
- Да постављате питања и тражите објашњење од органа Националног савета, и владе Р. Словеније , да инсистирате на одговорима  у циљу остваривању српских права и о томе јавно обавештавате базу, уколико је уопште имате, ако вас је уопште предложила ту где би желели бити, мада сам сигуран да 99% посто Срба од њих шесдесетак хиљада никада нису ни чули за вас, као ни за већ постојећа три кровна савеза Срба у Словенији.
      И на крају. Отац Св. Саве је лепо говорио: Да треба пазити кога саветујемо, људи понекад не разумеју, или не желе да слушају.

Радован Б. Милић
Словенске Коњице
28. 5. 2019