Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 2089

Poštovani.
Vaša  ideja i napor zaslužuju pažnju svih Srba u Sloveniji. Nadam se, da nećete pogrešno protumačiti moje čitanje poziva MEDIJIMA na osnivačku skupštinu Saveza Srba Slovenije (SSS)? Kako se može pročitati u vašem pozivu medijima da prisustvuju osnivačkoj skupštini, u predstavljenim ciljevima budućeg saveza, po mom čitanju, nije zapisan niti jedan jedini cilj, kojim bi se moglo opravdati osnivanje SSS. Sve ovo što ste napisali, a za što bi se SSS navodno borio, to već postoji?

A sve ono što ne postoji, a moralo bi da bude, nigde ne spominjete kao cilj? Zato vas pitam:

-    Kako to mislite, da ćete postići išta bolje za Srbe u Sloveniji (jer za Srbe građane Slovenije, ne postoji ama baš nikakav problem) i pritom bežati od politike, iako znate da izvan politike ništa ne postoji?
-    Kako to da se odričete politike a stvarate političku organizaciju ili je možda budući SSS kulturno društvo višeg, krovnog ranga?
-    Kako će to Savez Srba Slovenije zastupati interese Srba u Savetu Vlade Republike Slovenije za pitanja nacionalnih zajednica-pripadnika bivše SFRJ?
-    Kako ste pristali na to, da su interesi/problemi autohtonih etničkih grupa u Sloveniji, jednaki sa interesima/problemima novonastalih etniciteta ex-Yu?
-    Kako to da za zajednicu Srba u Sloveniji, pripremate SAVEZ  a ne ZAJEDNICU Srba Slovenije (Srpska Zajednica Slovenije, npr.)?
 
Kao cilj ili u slobodnom prevodu svoje poslanstvo navodite: »Veći doprinos Srba zajedničkom slovenačkom društvu, uz očuvanje srpske kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom«. Pa ljudi, mi, ovde živeći Srbi (državljani Republike Slovenije), lojalni smo građani slovenačkoj državi i dajemo svoj maksimalni doprinos plaćanjem poreza, radom na radnim mestima, kao i izvršavanjem svih drugih građanskih dužnosti i obaveza kao i većinski narod. Zar se ne bi mogao postaviti cilj:

 - Veći doprinos Srba očuvanju integriteta etničkog identiteta Srba kao manjine; manjina je i u najravnopravnijem društvu uvek ugrožena delovanjem načela demokratskog principa vladavine većine, pa zbog toga postoje mere pozitivne diskriminacije (npr. u Sloveniji nacionalne manjine na izborima u DZ imaju dva glasa, dok većinsko stanovništvo jedan)
-  Veći doprinos materijalnoj pomoći i promociji matične države Srbije, jer njen status direktno utiče i na status njenog rasejanja? …?; …?;

Ovo su moja lična zapažanja, koja proizilaze iz vašeg poziva medijima na osnivačku skupštinu SSS. Naravno, ako neko slobodno misli, uvek misli drugačije!  

Mnogo uspeha u vašem radu i srdačan pozdrav!

dr. sc. Božidar Veljković, univerzitetni predavač,
doc. za područja politologije i komunikologije