Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 1984

Нови генерални директор Бечке државне опере, Богдан Рошчић, који званично ступа на нову дужност у јулу, представиће данас планове за нову уметничку сезону који ће садржати извесне новине.

Овај Београђанин ће бити 33. директор бечке Опере, на чијем челу су била велика имена светске музичке сцене, укључујући Густава Малера, Рихарда Штрауса, Херберта фон Карајана.
Рошчић ће вечерас преко трећег канала јавног сервиса ОРФ јавности представити прогам за наредних оперску сезону, која би требало да почне 7. септембра извођењем Моцартове опере „Отмица из Сараја“. Током сезоне у Бечу ће наступати највеће оперске звезде, као што су Ана Нетребко, Елина Гаранча, Јонас Кауфман и Хуан Диего Флорез и то, како најављује, по повољнијим условима него до сада. Рошчић планира десет оперских премијера. Богдан Рошчић је рођен у Београду, а његови родитељи преселили су се у Аустрију, у Линц 1970-тих, где су Богдан и његова сестра Доротеја завршили школу, након чега одлазе на студије у Беч. И његова сестра има завидну каријеру на аустријској телевизији ОРФ. Богдан је студирао филозофију и музикологију, а након студија је радио као критичар савремене музике за више дневних листова, да би касније био ангажован као музички директор државне станице „Ое3“, коју је учинио најпопуларнијом и најслушанијом у земљи. Након Ое3 Рошчић прелази на место извршног директора међународне дискографске куће „Јуниверзал Мјузик“, одакле иде у „Дојче Грамофон“, затим „Деца Мјузик Груп“, одакле се сели у Соњи мјузик класикал у Њујорк. На месту директора бечке Опере Рошчић ће заменити Доминика Мајера, који одлази у миланску Скалу.