Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 2544

Predsednik Albanije Iljir Meta pozvao je danas na poseban sastanak ambasadorku Hrvatske u Tirani Sanju Bujas Juragu i ocenio uznemirujućom odluku vrhovnog suda Hrvatske o ekstradiciji albanskog državljanina Ismailja Morine Srbiji.

Kako javlja portal Šekuli (Shekulli) albanski predsednik je izrazio sumnju da će Morini biti osigurano objektivno i pravično suđenje i s tim u vezi uznemirenje u vezi sa bezbednošću Morine u zatvoru u slučaju izručenja Srbiji.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je odluku Osnovnog suda u Dubrovniku o izručenju Morine Srbiji koji je po poternici u junu uhapšen na dubrovačkom području, jer ga Srbija tereti da je pre tri godine upravljajući dronom sa obeležjem takozvane Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Vrhovni sud odluku prosleđuje prvostepenom sudu u Dubrovniku koji o svemu treba da obavesti ministra pravosuđa koji donosi konačnu odluku.

Prištinski mediji su ranije javili da je Morina u Hrvatskoj zatražio azil, što bi moglo uticati na konačnu odluku o izručenju.

Ismailj Morina je poznat kao Balist Morina. Srbija traži Morinu zbog izazivanja verske, rasne i nacionalne mržnje.

Balkan Srbija