Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 1559

 

  Велибор Максимовић - Бора Малецки  

Не помињите пијаног волонтера!       

Вест да је ономад, 24 маја 2020 године, посинак народног посланика слупао општински аутомобил, подсетила ме је на сличан догађај из марта месеца 1983 године који је такође везан за овај град.

       У првом случају коришћено је службено возило Шевролет АР 017 ВА по одобрењу посланика али и председника општине, а у другом је врло често, нерационално и неоправдано коришћено возило  „Застава 101“, од стране  директора Школског Центра „Иво Лола Рибар“.

 

Општински аутомобил у рукама пијаног посинка, плаћен новцем пореских обвезника.

       
       Као што некада надлежни самоуправни органи радне заједнице ШЦ-а нису били обавештени о саобраћајном удесу који се догодио на путу Аранђеловац – Младеновац, док је возилом управљао директор центра, тако ни овог пута нико, ни председник општине, а ни посланик нису били „обавештени“о догађају у којем је уништено општинско возило.
       И не само то.
       Јавна је тајна да данас у општинској управи има запошљавања по рођачким везама и „бабине линие“, али исто то је постојало у Аранђеловцу и пре 37 година  када се до службе могло доћи на основу фалсификованих конкурсних записника, али не и без диплома, што данас није случај. Данас ако имаш рођаке у општини или знаш људе, диплома ти не треба, а може бити и купљена, јер ваљда плаћање у кешу више вреди од диринчења у ђачкој клупи. Углавном, у повлашћивању рођака и давању положаја општински челни људи чине исту "грешку" као што је чињена некада приликом запошљавања наставнице чији је муж био директор школе у Орашцу.
       Ипак, Аранђеловац је оних година имао опозицију на чијем је челу био, сада већ легендарни  Бора Малецки који је оштро замерио директору ШЦ-а због употребе службеног возила у приватне сврхе,  јер је овај често знао одлазити викендом увече на „пословни пут“ у Младеновац. Замерио му је и због нарушавања међуљудских односа у колективу, баш као што данашња малобројна неорганизована опозиција Аранђеловца замера председнику општине не само због узурпације положаја већ и због необавештености у случају тешке саобраћајне несреће коју је изазвао пијани посинак прошавши кроз црвено светло и ударивши у друго возило.
       Али, оних година, пре четири деценије, Малецки није могао отрпети нечаст директора ШЦ-а, баш као што данас, они малобројни, не желе много што шта оћутати општинском председнику.

 

Први опозициони митинг у некад слободарском граду Аранђеловцу.
      

Писменом представком која се односила на злоупотребу положаја и службених овлашћења Бора Малецки је упозорио ондашње структуре власти на незаконите поступке не само директора ШЦ-а, већ и директора школе у Орашцу.
       Међутим, за разлику од критикованог и прозиваног директора који је тврдио да је спорног дана (недеља)  ишао у Младеновац „да преузме примерак групацијског споразума“, данашњи председник општине је до недавно тврдио да је „посинак“био на „службеном путу“ делећи хуманитарне пакете у два сата после пола ноћи.
       И док је први, притегнут аргументима упорног, а пре свега честитог опозиционара Малецког ипак признао да путну документацију није баш увек „одлагао“ на време, да је возило заиста понекад користио за приватне сврхе, и да је само једном преправио путни налог, овај данашњи председник општине  изјављује да је случај пијаног волонтера „чист“, да је путни налог постојао и да не треба тако често тај догађај помињати само због тога што је волонтер на неки начин повезан са послаником.


- наставак следи -