Štampa
Kategorija: Svet
Pogodaka: 1506

Откриће новог соја коронавируса у Великој Британији и његово брзо ширење, уплашило је бројне земље Европе, које су већ у недељу предузеле одређене мере.


Многе земље већ су донеле одлуке о привременој суспензији авиосаобраћаја са Острвом.
Посебну забринутост изазвало је упозорење британског министра здравства Мета Хенкока да је „нови сој вируса ван контроле“.
И Немачка је увела нове мере за путнике из Велике Британије. Путницима који до ступања на снагу забране слетања авионима из Велике Британије допутују у Немачку биће понуђен корона тест, који је обавезан за стране држављане, и указано на постојећа правила о карантину покрајина.
„Знамо које непријатности настају путницима због ових мера, посебно у време божићних путовања. Сви партнери раде на томе да омогуће безбедан улазак у земљу, а уједно и да не наносе велике проблеме путницима“, наводи се у саопштењу.
Нова мера изазвала је хаос на немачкима аеродромима, јер путницима није омогућено да напусте аеродром док не добију резултат теста.
На неким аеродромима су у „транзиту“, према писању медија, постављени кревети.
Списак земаља које су забраниле летове
Листи земаља које су увеле забрану на летове из Велике Британије због појаве новог, заразнијег соја коронавируса, прикључиле су се у недељу и Турска и Швајцарска, пренео је ББЦ.
Само неколико сати након што је британски премијер Борис Џонсон саопштио да се морају одложити божићне куповине и окупљања на југу Енглеске због појаве „новог соја коронавируса који се веома брзо шири“, забрану су увеле Француска, Немачка, Италија, Холандија, Белгија, Аустрија, Ирска и Бугарска, а Хрватска је прогласила 48-часовну суспензију, пренео је АП.
Чешка је увела стриктну меру карантина за све путнике који стижу из Велике Британије и, као и Румунија, најавила скору забрану за све летове са „острва“, док је влада Шведске саопштила да ће увести“ путне рестрикције према Великој Британији“, пренео је лондонски Гардијан.
Француска влада саопштила је да је од вечерас, почевши од 23 часа, на 48 сати суспендовала друмски транспорт робе из Велике Британије према Француској.
Ван ЕУ, забрану на летове из Велике Британије увели су и Израел, Иран и Ел Салвадор, а Мароко је најавио суспензију авио саибраћаја. Такође, и Саудијска Арабија је суспендовала све међународне летове због новог типа ковида 19, саопштило је министарство унутрашњих послова, а пренео ЦНН позивајући се на националну државну агенцију.
Данас се очекује и нови хитан састанак лидера земаља чланица ЕУ због Велике Бритање, односно новог соја вируса који се појавио на истоку Енглеске.