Štampa
Kategorija: Svet
Pogodaka: 1155

Nova godina donela je u Austriji i promene u raznim sferama života, od kojih su prve stupile na snagu od 1. januara. Između ostalog, na snagu je stupilo povećanje bonusa socijalnog osiguranja za lica sa niskim primanjima na – do 250 evra godišnje. Takođe od poreza je oslobođeno učešće zaposlenih od dobiti kompanije do 3.000 evra.

Od 1. februara trebalo bi da stupi na snagu obavezna vakcinacija, koja još treba da prođe skupštinsku proceduru.

Inače od 1. januara su u Beču poskupele takse za vodosnabdevanje, kanalizaciju i otpad i to za pet odsto. To poskupljenje znači mesečni dodatni teret za prosečno tročlano domaćinstvo od 2,45 evra.

Grad Beč ističe da će novac koristiti za održavanje i izgradnju infrastrukture vodosnabdevanja, kanalizacije.

Takođe od 1. januara brojni snabdevači strujom povećali su cene.

U Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu povećane su cene struje za 17,8 odsto zbog situacije na tržištu energenata u svetu. Prosečno bečko domaćinstvo, sa potrošnjom od 2.000 kilovat sati, moraće mesečno da plaća 8 evra više.

U Beču od 1. marta uvodi se naplata parkiranja u svih 23 okruga. Do sada je zona naplate parkiranja važila u 20 okruga. Preostali tri stanara sada treba da se prijave za povlašćenu cenu parkiranja u svom okrugu, koja će iznositi 10 evra mesečno, odnosno 120 evra godišnje. Parkiranje će se naplaćivati radnim danima od 9.00 do 22.00.

Za kontrolu naplate parkiranja grad je zaposlio dodatnih 250 “parking šerifa”, a postaviće 1.500 dodatnih saobraćajnih znakova.

Pomoć pri samoubistvu

U Austriji je od 1, januara, u izuzetnim slučajevima za smrtno obolele, moguće pružanje pomoći u samoubistvu. Stupio je na snagu novi zakon koji dozvoljava pomoć prilikom samoubistva, i reguliše kroz šta sve treba da prođe osoba koja više neće da živi. Naime, ona mora da prođe više lekarskih pregleda, koji treba da dokažu bolest i psihičko stanje.

Veći troškovi za vozače

Vozači u Austriji dolaskom nove 2022. godine suočeni su sa brojnim novinama, koje će povećati i troškove. Godišnja vinjeta za 2022. nije promenila samo boju u narandžastu, već je i za 1,5 odsto skuplja. Godišnja vinjeta za vozila do 3,5 tona košta 93,80 evra, a za motocikle 37,20 evra. Poskupela je i ekološka taksa za vozila NoVA, a za putnička vozila sa emisijom štetnih gasova od 107 grama po kilometru, ova taksa košta pet odsto više.

Od 1. marta počeće primena izmene zakona, prema kojoj će vlasnici vozačkih dozvola kategorije B moći da voze vozila do 4.250 kilograma, umesto dosadašnjih 3,5 tona. Međutim, težina vozila se veže za pogon, to jest povećanje težine je doneto zbog vozila na električni pogon, čija baterija često dovodi do prekoračenja dozvoljene težine od 3,5 tona.

Takođe nova godina donela je još jednu novinu za vlasnike električnih automobila, a to su olakšice u uspostavljanju stanica za punjenje. Do sada su svi stanari jedne zgrade morali da daju odobrenje za postavljanje stanice za sporo punjenje. Od 1. januara to više nije potrebno, već je dovoljno samo obaveštenje stanara, i ako nema uloženog protivljenja može se uspostaviti stanica za punjenje.

Od 1. jula povećava se oporezivanje fosilnih goriva sa 30 evra po toni CO2. To na benzin i dizel donosi veće troškove od oko sedam, odnosno osam centi po litri.