Štampa
Kategorija: Uncategorised
Pogodaka: 7108

Pojedinim stranim silama ne odgovara da dođe do stabilizacije regiona, tek slede nove provokacije i incidenti u ovom delu Evrope, kažu eksperti
Aleksandar Vučić, Srebrenica, Potočari, kamenovan, atentat, napadnut, napad, inc

BEOGRAD - Skandalozni napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemorativnom skupu u Potočarima organizovale su pojedine strane zapadne sile

kojima ne odgovara da dođe do mira i stabilizacije stanja na Balkanu, upozoravaju politički analitičari.

Oni kažu da je jasno da je grupa koja je linčovala Vučića politički instrumentalizovana od strane pojedinih svetskih centara moći u cilju da se ponizi Srbija. Jedan od razloga za to je i neuspeh britanske rezolucije o Srebrenici, koja nije usvojena u SB UN jer je Rusija na nju stavila veto.

Odgovara im haos

- Ovakav napad nije individualni čin pojedinaca. Očigledno je da nekim silama ne odgovara da Balkan bude bure baruta. Dok Nemačkoj nije u interesu nikakva destabilizacija u ovom regionu, Velika Britanija, čini se, ima interese da od Balkana napravi produženu ruku Bliskog istoka i da preko Balkana destabilizuje ostatak Evrope - smatra politički analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da se oni koji su organizovali napad na Vučića ne bi usudili na ovaj čin da nisu dobili podršku sa strane.
- Može se očekivati da će u narednom periodu biti još provokacija i incidenata, ali je na Srbiji da, kao i do sada, zadrži odmerenost i štiti svoje interese - dodaje Anđelković.

Njegov kolega Branko Radun ističe da linčovanje Vučića pokazuje koliko je priča o pomirenju u regionu jalova, što je direktna posledica toga što Bošnjaci, za razliku od nas, nisu pokazali nikakvu spremnost da preuzmu odgovornost za zločine koji su se desili tokom raspada SFRJ.
- Priču o zločinu u Srebrenici pojedine strane sile su od početka preuveličavale i politizovale, a jasno je da nekima i danas ne odgovara pomirenje srpskog i bošnjačkog naroda - zaključuje Radun.

S druge strane, politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je moralno i politički nedopustivo da se na ruku pomirenja reaguje agresijom.
- Napadati čoveka koji je došao da se pokloni žrtvama je renesansa varvarizma. Napad je politički instrumentalizovan radi pokazivanja mržnje prema Srbiji, a Vučić je samo simbol naše zemlje - ocenjuje Stanković i dodaje da je teško predvideti kako će se ovo odraziti na odnose ove dve zemlje u budućnosti.
Pružio ruku pomirenja... Vučić se upisao u knjigu žalosti u Memorijalnom centru u Potočarima
Pružio ruku pomirenja... Vučić se upisao u knjigu žalosti u Memorijalnom centru u Potočarima
Bezbednosni rizici

- Ovo je pokazalo da u ovom regionu još uvek postoje velike tenzije i ozbiljni bezbednosni rizici, a da od bošnjačke strane zavisi šta će se dešavati. Srbija je ta koja je spremna na pomirenje, međutim vojske Srbije i Republike Srpske spremne su da reaguju ukoliko bude potrebe za tim - zaključuje Stanković i dodaje da je ovo najjasniji pokazatelj međunarodnoj zajednici da Srbija nije ta koja ne želi pomirenje.

Britanski diplomata
REZOLUCIJA JE GREŠKA

Zanimljivo je što se i jedan od britanskih diplomata koji je i bivši pomoćnik generalnog sekretara UN zapitao koji su interesi Britanije da se progura, kako je rekao, traljav nacrt rezolucije o Srebrenici, od prvog momenta menjan bar sedam puta.
- Rezolucija UK je greška, bilo da bude usvojena ili ne. Postoji izreka koja kaže da je put do pakla popločan dobrim namerama. Ukoliko pokušamo da verujemo u to da su oni koji su pisali rezoluciju zaista verovali da će time pomoći proces pomirenja, onda moramo da pretpostavimo da je reč o izvesnoj naivnosti i nedostatku ozbiljne analize u Londonu i Njujorku - poručuje ovaj diplomata.

REAGOVANJA

Aleksandar Đurđev, Treća Srbija Pronaći krivce

Srbija pod hitno mora da navijače koji su izazvali napad proglasi za teroriste i preduzme bezbednosne mere u skladu s tim. Za ovaj nezabeležen i nezapamćen skandal odgovorni su organizatori.

Rasim Ljajić, ministar trgovine Velika šteta za odnose s BiH

Napravljena je velika šteta BiH i srpsko-bošnjačkim odnosima. Vučić je učinio mnogo za te odnose. Ovo je trebalo da bude korak ka pomirenju.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Nerazumno

Premijera su napali oni koji nisu razumeli da se danas u miru odaje pošta žrtvama Srebrenice i da je on došao samo s tom namerom.

Bojan Pajtić, DS Nedopustiv propust

Organizatori komemoracije u Srebrenici morali su sprečiti napad na delegaciju Srbije s predsednikom Vlade na čelu. Nedopustiv propust.

Boris Tadić, NDS Sramota

Ovo je velika sramota za organizatore komemoracije u Srebrenici. Oni su bili odgovorni za punu bezbednost premijera. Nadam se da ovim činom neće biti ponovo zaustavljen proces pomirenja.

Muhamed Jusufspahić, muftija srbijanski Korak dalje od pomirenja

Mogli smo da budemo bliže, a sada smo dalje od pomirenja nakon brutalnog napada na premijera.

Muamer Zukorlić, muftija sandžački Napad neprihvatljiv

Napad na Vučića apsolutno je neprihvatljiv i u suprotnosti s islamskim učenjem i tradicijom muslimana Bošnjaka. Običaji Bošnjaka su da je gost uvek zaštićen i da je svetinja.