Štampa
Kategorija: Naslovna
Pogodaka: 6541

Razgovori o formiranju nove vlade, a samim tim i o premijerskom mestu, otpočeće nekoliko dana pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, saznaje „Alo!”. Prema saznanjima našeg lista, prvi razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i v. d. premijera Ivice Dačića o formiranju nove vlade, koju bi Srbija trebalo da dobije do 20. juna, biće obavljeni u Sloveniji u pauzama sastanka „Brdo-Brioni“.

- Vučić i Dačić zajedno putuju u Sloveniju, gde će im domaćin biti Borut Pahor, a u pauzi niza bilateralnih sastanaka koje će kao predstavnici Srbije imati na sastanku lidera Balkana lider SPS-a iskoristiće priliku i da obavi prve razgovore oči u oči sa šefom naprednjaka i novoizabranim predsednikom Srbije o formiranju Vlade Srbije. Biće to idealna prilika da dva lidera razmene mišljenja i ideje o funkcionisanju koalicije i rekonstrukcije kabineta - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Tri imena i dalje u trci za fotelju

Za premijersko mesto i dalje, prema pisanju medija, u redu stoje Ivica Dačić, lider SPS-a, Ana Brnabić, koja je u međuvremenu dobila i podršku SPC, kao i Miloš Vučević, potpredsednik SNS-a.

Prema njegovim rečima, zvanični pregovori o formiranju Vlade biće otpočeti od ponedeljka, ali oni nezvanični će zapravo započeti u Sloveniji.

Kako je najavljeno iz kabineta predsednika Republike Srbije, Aleksandar Vučić boraviće u jednodnevnoj poseti Sloveniji, gde će učestvovati na sastanku „Brdo-Brioni“, čiji su domaćini Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, i Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Republike Hrvatske.

Tokom posete, predsednik će, kako je najavljeno, imati i bilateralne susrete sa Frank-Valterom Štajnmajerom, predsednikom Savezne Republike Nemačke, sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem i predsednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim.

Ivica gura Branka u Vladu

Kako saznaje naš list, lider SPS-a Ivica Dačić pokušaće da u novi kabinet ugura i potpredsednika svoje stranke Branka Ružića, koji bi, kako je „Alo!” već pisao, trebalo da dobije mesto ministra bez portfelja, što je pozicija koju je Ružić već obavljao.

Podsetimo, Aleksandar Vučić, novi predsednik Srbije, prekjuče je u Pančevu najavio otpočinjanje razgovora o formiranju Vlade Srbije, kao i da će najpre razgovarati sa predstavnicima svih izbornih lista.

- Očekujem da ću to završiti u jednom danu, a zatim moram da razgovaram i sa koalicionim partnerima i, naravno, ljudima iz SNS-a - rekao je Vučić.

Ipak, lider SNS-a, kako saznajemo, još nije prelomio kako će nova vlada izgledati, kao ni koliki će broj resora imati.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za „Alo!” da će ovo biti dobra prilika za Vučića i Dačića da „na miru razmene mišljenja”.

- Ako zajednički putuju, veoma realno mi zvuči mogućnost da tom prilikom porazgovaraju i o formiranju i funkcionisanju nove vlade. Ubeđen sam da formiranje nove vlade neće podrazumevati prevelike zahvate, u osnovi će ostati ista, uz poneku sitnu korekciju. Moguće da će socijalisti dobiti još neko mesto, ali drastičnih promena neće biti. Jer mislim da Vučić neće reskirati da nova vlada koja bi se uspostavila gubi mnogo vremena na sinhronizaciju, nego će nastojati da tim koji funkcioniše zadrži zbog efikasnosti - rekao je on.

Građani ocenili ministre (ocene od 1 do 5) - rezultati agencije „Faktor plus“

Aleksandar Vučić - 4,1
Ana Brnabić - 3
Ivica Dačić - 2,7
Rasim Ljajić - 2,7
Nebojša Stefanović - 2,7
Milan Krkobabić - 2,7
Zorana Mihajlović - 2,6
Dušan Vujović - 2,6
Branislav Nedimović - 2,5
Jadranka Joksimović - 2,5
Mladen Šarčević - 2,5
Zlatibor Lončar - 2,2
Slavica Đukić Dejanović - 2,2
Aleksandar Antić - 2,2
Vanja Udovičić - 2,2