Štampa
Kategorija: Feljton
Pogodaka: 2393

Извор: РТС / Трагови

У БиХ се заоштрава политичка ситуација уочи 9. јануара, прославе Дана РС. Председник Милорад Додик каже да је одлука Уставног суда БиХ о неуставности Дана Републике закомпликовала односе али да се она неће ломити преко Српске јер ће она учинити све да одбрани своју позицију

гарантовану Уставом. Бошњачком члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу смета што је долазак на прославу најавио и премијер Александар Вучић. Изетбеговић сматра да је обележавање враћање једностраној политици ината и конфликта.

У Бањалуци 9. јануар ће се славити и то 24 године постојања Републике Српске, поновио је председник РС Милорад Додик. На централној манифестацији у Бањалуци уз бројне госте окупиће каже ствараоце и све оне који су најзаслужнији за опстанак Републике.
Припремила Гордана Цимеша

Онима којима смета што на прославу у Бањалуку долази и српски премијер Александар Вучић са министрима Додик поручује да се баве својим проблемима.

"Квалификације како Вучић долази да подржи Додика на Дан Републике, само ћу једну ствар рећи, ја сам рођен 12. марта а Дан Републике Српске је 9. јануара. Вучић и Влада долазе овде на Дан Републике а не дан рођења Милорада Додика", рекао је Додик.

Управо то смета Бакиру Изетбеговићу. Бошњачки члан Председништва сматра да подршка премијера Србије Александра Вучића Бањалуци значи враћање једностраној политици ината и конфликта.

За њега је обележавање 9. јануара сећање на 1992. годину када су српски посланици напустили Парламентарну скупштину и одлучили да се територијално разграниче са Муслиманима и Хрватима.

"У сваком случају ја желим да се ова земља распадне на миран начин. Ми немамо никакву амбицију за било какву дестабилизацију али на овакав начин не може да функционише", рекао је Додик.

Додик каже да је у Београду са Александром Вучићем причао о прослави Дана Републике и да 9. јануара Бањалука очекује госте из Београда.

"У име Републике Србије готово цела Влада присуствоваће обележавању Дана Републике Српске", рекао је премијер Александар Вучић.

На прослави у Бањалуци заједно ће бити све политчке партије, и позиције и опозиције јер око прославе Дана Републике нема расправе и реплика. Сви исто мисле.