Predsednik Srpske Milorad Dodik poručio je danas, povodom Dana RS, da Srpsku niko neće demontirati, da Banjaluka ne pristaje na promenu Dejtona i Ustava BiH i da put ka EU nije jedini kojom Srpska treba da ide.

Dodik je, povodom osporava nja prava Srpske na obeležavanje Dana RS 9. januara rekao da RS nije ni osnovana sudskim sporom.

"Neka ne pokušavaju da demontiraju RS u sudskom postupku. U miru smo proglasili RS, nažalost krvlju branili u ratu, u kojem smo imali mnogo žrtava, a branićemo je svim raspoloživim sredstvima", istakao je predsednik RS na Svečanoj akademiji u Banjaluci.

On je naglasio da je misija državnih funkcionera RS da štite prava svojih građana, a jedno je i pravo da da imaju Srpsku.

Dodik je ukazao da su poslanici 9. januara 1992. iskoristili svoje neotuđivo pravo da proglase RS, da Srbi u BiH imaju pravo da jačaju autonomiju RS, pravo na samoopredeljenje, koje je, kako je podvukao, zagarantovano najvišim dokumentima UN.

„Nasa politika nije politika negacije, mržnje, niti negacije BiH, niti mržnja prema BiH, ali ono što prihvatamo je ustavna BiH predviđena Dejtonom, nikakva premeštena, koju neko projektuje i želi“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, BiH je, kako je predvideo Dejtonski sporazum, jedina moguća mera zajedničkog života na ovim prostorima.

Priča o dejtonskom ustavu kao prelazno rešenje, kao i nefunkcionalnosti BiH ima za cilj da se premesti odlučivanje u Sarajevo.

„Nismo spremni da menjamo Ustav BiH i ne želimo da damo tome legitimitet, već treba sprovesti Ustav kako je napisan.

RS, prema Dodiku, i dalje ostaje privržena ideji evropskih integracija, ali neće žrtvovati svoja ovlašćenja ni za šta, pa ni za „primaljivi pokretni cilj“ što je EU.

"Ukoliko naše evropsko putovanje bude uvažavalo realno stanje ustava BiH, RS će uvek biti zahvalna i neće biti prepreka na putu BiH ka EU“, kazao je Dodik i istakao da će građani odlučivati o svim integracijama, pa i članstvu u NATO.

Narod, kako je podvukao Dodik, zna da li hoće tamo gde Srbije nema, da li hoće granice na Drini.

On je rekao da ne misli da je put ka EU jedini kojim Srpska treba da ide, dodajući da se svet menja i da se otvaraju nove mogućnosti saradnje, uključujući saradnju s Kinom i Rusijom.

Beograd je, istakao je, bio i ostao svetionik svim Srbima ma gde živeli, pa tako i Srbima u RS.

„Ne postoje specijalnije veze od onih koje imamo sa Srbijom. One su pravno uređene i u okviru Ustava BiH i Dejtonskog sporazima. RS slavi i voli Srbiju, posebno uvažava njenog predsednika, premijera, predsednicu Skupštine“, kazao je on zahvalivši se predstavnicima Srbije na učešću u proslavi Dana RS.