Štampa
Kategorija: Feljton
Pogodaka: 2416

Текст је преузет са сајта СПОНА - Скопље

На страницама листа Таблоид год. X, Бр. 298, Београд 21. XI.2013., а у вези дописа угледног загребачког економисте Бранка Хорвата, објављен у Књижевне новине под нас -ловом „Косовско питањ-е", бројеви од 15. априла, 1. и 15. маја 1987. године, видим да су се многи заузели проблемом Космета и ломили своја копља о томе.

Сви се баве дискусијом онога што је рекао Б.Хорват, а ниједан од њих и не помишља на основно питање, база свих других питања, ко су ови Албанци Космета?
Бранко Петрановић се дотако проблема што је на-ционална мањина и изнио своје мишљење о томе, наравно – ненаучно, као и мишљење самог Хорвата, док се проблемом ко су Албанци Космета, ни он ни други нису ни дотакли.
А зашто?
Индоктринирани фалсификованом историјом албанског народа, по којој су Албанци аутохтони, па и генеалошки сљедбеници Илира и Пелазга, за што су још 1969. године дали Албанцима тапију сред Београда, они сматрају да је то питање ријешено од времена и дефинитивно.
Како нам говори и пише академик, проф. др Каплан Буровић, то питање не само што није ријешено научно, већ напротив и сами албански научници почели су да цедирају, да признају да они, Албанци, не само што нису аутохтони ни у самој Албанији (Понајмање на Космету !), већ нису ни Илири, понајмање и Пелазги. За опширније видите његово дјело КО СУ АЛБАНЦИ?, друго издање, Јагодина 2013. Имате и енглеско издање, Женева 2008.
Албански научници, историчари и академици, признали су службено да су породице и читава братства, па и дио пљемена албанског народа, хиљадама њих, чопоративно, напуштали посне горе Албаније и, преко доскорашње границе екс-Југославије, претежно послије турске окупације Балкана, смјештали се као ДИЈАСПОРА на триторији Србије (Косово и Метохија), Македоније и Црне Горе.
Као ДИЈАСПОРА !!!
Ово је њихова ријеч. Нико им је није импоновао. Погледајте њихово дјело HISTORIA E SHQIPËRISË, Издање Државног Университета у Тирани – Институт исто-рије, Тирана 1959 !
Година 1959. !!!
Д И Ј А С П О Р А !!!
Уз то и документа из турских архива, која говоре о сталном силажењу Албанаца са њихових гора у области сусједних народа. Стога то није само њихова ријеч. То је и ријеч докумената. То је и научно доказана истина. Неоспорна истина. Или не ?!
Ову истину не знају само аутори дјела HISTORIA E SHQIPËRISË. Не знају је само интелектуалци Албаније, већ и албански интелектуалци Југославије, посебно они Космета.
Је ли ко од њих устао да каже ово свом народу, албанској дијаспори Југославије, Космета?! Ни југословенским научницима нису то рекли! Дошаптавали су УДБ-и и нај-мању ствар, све што су противзаконско открили код свог најближег колеге, код свог рођака, брата и оца, па су излазили и пред суд да свједоче за њихово кривично кажњавање, али се нико од њих није сјетио да то, да Албанци нису аутохтони, ни Илири и ни Пелазги, нико од њих није се “сјетио” да то каже српском научнику, историчару, академику.
Напротив, наставили су да ударају у добоше аутохтоније, илироманије и пелазгоманије, снажније од било кога другод, оптужујући и сред Београда Србе за презрене уљезе, да су им окупирали огњишта, њих – господаре Космета, кад су они, Албанци, били на сjеверу Балканског полуостр-ва, у Трансилванији, на падинама Карпата и Бескида, у Румунији. Кад они нису знали ни да постоји на овом свијету Косово! Њихов највећи албанолог, академик, проф. др Ећрем Чабеј, јасно и гласно им је рекао да су Албанци сишли из Румуније у данашњу област Мата (Изнад Тиране) у 10 вијеку нове ере, док су Срби, у првој половини 5 вијека, ушли у Durrhachium, и назвали га Драч, данашњи албански Durrës. Сигурно да су на Косово стигли много година прије, јер су туда марширали за Солун и Durrhachium.
Дијаспора није национална мањина, понајмање и народ. По међународним законима – не дијаспоре, већ ни националне мањине, немају право на отцепљење. Дијаспори не припадају ни најмања национална права, која ужива национална мањина. Дијаспори не припадају никаква национална права. Њено право је да се интегрира и слије са мјесним становништвом.
Зато, статус националне мањине, који је послије Другог свијетског рата признат албанској дијаспори Југославије, њима није припадао, био је неисправан, научно неос-нован. Они, који су то учинили, били су индоктринирани фалсификованом историјом албанског народа, били су опијени и неодговорни за оно што су учинили. Стога, то што су они учинили, није ни важеће. Док је у научном погледу неосновано, и правно је неважеће.
Албанија је извозила у Њемачку хром. Приликом топљења хрома Њемачка је открила у њему известан постотак злата. Она је то одмах вратила Албанији као нешто што јој не припада.
Безумним додељивањем статуса националне мањине, па и некакве албанске народности на Космету, учињена је грешка и трагична неправда свим југословенским народима. И не само њима! Али првенствено и најгоре Србима, Македонцима и Црногорцима. Страховита грешка и крвава неправда. Злочин.
Ту смо неправду скупо плаћали до данас. Да не треба још увијек да јој плаћамо данак?! Грешке и неправде треба исправити, јер туђе нећемо, а ни своје не дамо! То смо рекли Италијанима 1953. То кажемо и Албанцима и цијелом свијету данас и док год и иједан каменчић наше родне груде буде у њиховим рукама!*)
Љyбомиp Pecyлбeгoвић


____________
*) Objavljeno sprva na sajtu SPONA, Skopje, 11.IX.2017.