Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 2651

Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

Do sada su vlasnici vozačke dozvole iz Srbije, BiH i Makedonije koji žive u Austriji, morali da polažu praktični ispit vožnje kako bi prepisali dozvolu. Nakon što je stupila na snagu

nova Uredba taj ispit više nije potreban.
Uz veliko angažovanje Republike Srbije i Ambasade Republike Srbije u Austriji, postignuto je da vozačke dozvole iz Srbije, svih kategorija budu priznate, dok se iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, BiH i Makedonije,  priznaje samo „B“ kategorija.

Naime, 7. februra 2017. godine stupila je na snagu izmena Uredbe o sprovođenju zakona o vozačkim dozvolama Republike Austrije, kojom se u Republici Austriji priznaju vozačke dozvole izdate u Republici Srbiji, što znači da se ukida dosadašnja obaveza polaganja vozačkog ispita za sve kategorije vozila.
Za prepisivanje vozačku dozvolu potrebni su:
- popunjeni zahtev,
- vozačka dozvola (original + kopija)
- izvod iz registra vozačkih dozvola (original + kopija)
- prevod izvoda (original + kopija)
- jedna fotografija
- prijava stana u originalu i kopiji.
- boravišnu dozvola na uvid

Ukoliko bude potrebno, može biti zatražena i dodatna dokumentacija.

Troškovi izdavanje i prevođenje vozačke dozvole iznosi oko 60 evra, a detaljnije informacije možete saznati na internet stranici austrijske policije.

Osim u Austriji pravilo važi i u Nemačkoj , a srpske dozvole takođe važe i moguće ih je zameniti i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, na Kipru, u Turskoj, Kazahstanu, Portugaliji, Azerbejdžanu, Monaku, Finskoj, Estoniji, Rusiji, Danskoj, Kataru, Španiji, Italiji, Makedoniji i Albaniji. Kako je najavljeno uskoro će ovo pravilo važiti u Holandiji, Norveškoj, Grčkoj i Švedskoj.

 

2017., Dijaspora, Beč