Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 3349

U Beču je 1-2.12.2017. u hotelu Pension Peck porodice Vasić i u restoranu National, održano pesničko veče i promocija zajedničke knjige „MILOŠ CRNJANSKI“. Manifestacija je bila opsežna i vremenom i sadržajem i učesnicima, tako da zaslužuje veliku pažnju književne javnosti.

Organizatori ove manifestacije i urednici knjige su književnici i njihova udruženja: Slavica Klein i Kulturno društvo Zatna reč-Srpska kruna“ Lassee, Austrija i Radovan B. Milić i Srpsko-slovenačko društvo Sretenje, Slovenske Konjice, Slovenija.
   Upravo je draž u sveobuhvatnosti ove manifestacije gde su učesnici imali priliku videti znamenitosti grada Beča, a posebno dvorac Schönbrunn, kao i to da su svi učesnici mogli govoriti svoju poeziju do mile volje u veoma komfornoj i opuštenoj atmosferi, kojom su rukovodili moderatorka programa, pesnikinja, Cvijeta Marković i pomenuti organizatori i urednici knjige, pri čemu su optimalno vodili program i motivisali autore da aktivno učestvuju u programu festivala.
   Manifestacija je dobila kulminaciju kvaliteta u sadražaju i masovnosti na završnoj promociji, pri čemu su proglašeni pobednici i dodeljena priznanja i nagrade, čija se imena nalaze i na početku ove značajne knjige. Kvalitet sadržaja knjige je takav da je svaki autor mogao biiti nagrađen. Ja se ovom prilikom najlepše zahvaljujem organizatorima i urednicima knjige i žiriju - dr Vjera Rašković Zec, iz Beča, prof. dr Wolfgang Rorbach, iz Beča i prof. dr Kaplan Burović, iz Ženeve. Čast mi je velika i obaveza priznanje koje su dodelili mojoj pesmi „GLEDAO SAM ZVEZDU SJAJNU“. Dobiti drugu nagradu među 196 autora koji su u knjizi i preko 400 prijavljenih pesnika, zaista je ogromno zadovoljstvo i radost. Sama knjiga je najbolji spomenik pesniku Milošu Crnjanskom, ali i autorima i urednicima ove knjige, kao i svim ljubiteljima pisane reči koji su bili aktiivno ukljuceni u toku realizacije celokupnog projekta koji je trajao, kako reče pesnik Radovan Milić, punih šest meseci. Neko je davno rekao da knjiga gradi najlepše spomenike u srcima onih koji čitaju. To se odnosi i na ovu značajnu knjigu u kojoj su autori iz svih krajeva bišve Jugoslavije i sveta uopšte. Srdačno preporučujem ovu knjigu svim ljubiteljima poezije i drugih formi književnosti, jer je ona pored vrhunskog sadržaja, jedna snažna pružena ruka i most prijateljstva među učesnicima ovog projekta, ali i šire, a to nam itekako treba u ovom vremenu gde su se mnoge prave vrednosti našle negde na kraju lestvice.
   Uz poeziju autori su imali prilike negovati i stvarati prijateljstvo sa kolegama koji svojim stihovima žele ulepšati život i svet ljudi širom planete. Ja se lično osećam ispunjen i zadovoljan i zahvalan, jer sam imao priliku govoriti svoju poeziju i družiti se sa velikim ljudima i stvaraocima lepih pesama, a posebno urednicima ove značajne knjige koja će obogatiti i ulepšati lične biblioteke autora, ali i mnoge biblioteke širom Austrije, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Švedske, Grčke, Australije, Japana, Izraela i Hrvatske. Knjigu preporučujem svim ljubiteljima poezije.

mr Avdulah Ramčilović