Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 712

Великан српске књижевности румунског порекла: Васко Попа

У Сутјесци, месту у пограничној општини Сечањ, одржани су 32. Сусрети писаца са границе, који кроз разне садржаје негују српско-румунске културне везе. Овогодишњи сусрети били су посвећени великану српске књижевности румунског порекла Васку Попи, поводом обележавања стогодишњице рођења.

У панел дискусијама учествовали су књижевници Јоан Баба и Ђорђо Сладоје из Новог Сада, Славомир Гвозденовић из Темишвара, Зоран Славић и Милан Бјелогрлић из Зрењанина и Душан Милићев из Житишта, а домаћин и модератор био је књижевник Слободан Мандић из Сутјеске.
Муке с београдским таксистима

На овим сусретима посебно излагање имао је представник румунске националне заједнице у Србији Јоан Баба, који је истакао да је Васко Попа био творац промишљених филозофских система синтетизованих у јединствени песнички језик и њему иманентне светове с безброј питања о функционисању света, универзума и материје. Како је речено, лирика Васка Попе с оштрим и снажним метафорама чинила је јединствено поетско здање, које карактеришу пре свега језгровитост израза и необично мајсторство речи од којих је саткао своје јединствене стихове.

О значају Васка Попе за српско-румунске литерарне и културне везе и прожимања односа ова два народа посебно је говорио српски песник из Темишвара др Славомир Гвозденовић, који је напоменуо да је песништво Васка Попе за многе ствараоце, и Србе и Румуне, било прави светионик који је осветљавао праве путеве.

На овим сусретима представљен је и најновији, 69. број листа за културу и књижевност „Огледало” („Оглинда” на румунском), који издаје Културно-просветна заједница општине Сечањ у сарадњи са Савезом Срба Румуније, Друштвом за румунски језик Војводине – Србије и темишварском филијалом писаца Румуније.
O украсима народног говора

У овом броју „Огледала” највећи број прилога посвећен је управо Васку Попи, а објављене су и његове песме.

Душан Милићев,
Житиште