Štampa
Kategorija: Pravopis
Pogodaka: 5400

Igrala su se tradicionalna srpska kola, a hor je nastup počeo pesmom Ovo je Srbija
Princ Karađorđević, foto marina lopicic. Trodnevna proslava 70. rođendana prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića počela je na Belom dvoru, prijemom i bogatom večerom za članove svetske kraljevske elite. I pored brojnih krunisanih glava, najveće iznenađenje večeri bio je dolazak crnogorskog princa Nikole Petrovića

Njegoša koji nikada ranije nije bio u Srbiji.

Međutim, ni njegov dolazak nije uspeo da umanji tremu Karađorđevića koji su cele večeri pomno motrili na organizaciju. Kraljevski par je toliko želeo da istakne srpsku tradiciju da su i u bogat meni za večeru ubacili domaće specijalitete - ajvar, punjenu papriku i kajmak. Sudeći po tome koliko su se evropski kraljevi zadržali u prostoriji sa posluženjem, reklo bi se da su im se srpski sepcijaliteti i te kako dopali.

Inače,  veče proteklo je u duhu srpske tradicije. Zvanice su dočekane uz muzičku pratnju kraljevskih gudača, a potom su gosti izašli na terasu gde je priređen umetnički program hora Čarolija i AKUD Lola.

Igrala su se tradicionalna srpska kola, a hor je nastup počeo pesmom Ovo je Srbija. Evropskoj kraljevskoj eliti nastupi su toliko privukli pažnju da su neki od njih odmah upalili kamere mobilnih telefona.

Proslava jubilarnog 70. rođendana nastaviće se i danas, krstarenjem Dunavom i Savom, koktelom i gala večerom, nakon čega će premijerno biti prikazan film o prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću.

U nedelju će, u 11 sati, biti održan branč na Kraljevskom dvoru i time će trodnevno rođendansko slavlje zvanično biti završeno.

Spisak zvanica

Njihova Veličanstva švedski Kralj Gustav XVI I Kraljica Silvija, Njegovo Presvetlo Visočanstvo Princ Albert od Monaka, Njeno Veličanstvo španska Kraljica majka Sofija, Njegovo Veličanstvo bugarski Car Simeon II i Carica Margarita, Njihova Kraljevska Visočanstva Princ Rad Bin Zaid od Jordana i Princeza Majda Rad Zaid, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Ludvig od Badena, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Amin Aga Kan, Njihova Kraljevska Visočanstva Princeza Margareta od Rumunije i Princ Radu, Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Ira od Furstenberga, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Nikola Petrović Njegoš.

(M. Leskovac)