Štampa
Kategorija: Pravopis
Pogodaka: 3714


U Sremskoj Mitrovici je, u noći između 29. i 30. avgusta 1942. godine, na prostoru uz staro pravoslavno groblje, od ustaške ruke mučenički stradalo 150 nedužnih muškaraca, žena i dece iz Šida, među kojima i Sava Šumanović, jedan od najistaknutijih srpskih slikara 20. veka.
Otišao je u smrt, a na štafelaju ostavio sliku "Beračice": Sava Šumanović iz mlađih dana

Hrvatske ustaške vlasti su na tom području tokom Drugog svetskog rata sistematski ubile više hiljada nedužnih civila, najvećim intenzitetom upravo tokom avgusta i septembra 1942. godine, podsećaju iz Udruženja "Jadovno 1941".

"Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta rano ujutro, zamolio je da se spremi, okupao se, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek, ne znajući za šta ga terete", kaže Gordana Krstić-Faj, istoričarka umetnosti.

Taoci su prvo brutalno pretučeni, a potom prevezeni u Sremsku Mitrovicu, gde im je pokretni preki ustaški sud izrekao smrtne kazne i tokom noći su streljani. Uz upaljene baklje kraj spremnih raka, prošavši ustaški špalir, pucano im je u potiljak ili su direktno legali u raku i na njih je pucano.

Potom su polivani krečom i zatrpavani zemljom. Jedan broj mučenika je ugušen, jer su ranjeni i još živi zatrpavani, dok su se ispod zemlje čuli potmuli jauci.

Proslavljeni slikar je te 1942, kao i 1941. godine slikao manjim intenzitetom nego inače, zabrinut zloslutnim vremenima. U momentu hapšenja je na štafelaju ostala upravo završena slika "Beračice", danas izložena u Memorijalnoj galeriji u Šidu.