Štampa
Kategorija: Pravopis
Pogodaka: 2948

V sporočilu, ki ga je v naše uredništvo dominvrt.si poslal naš uporabnik Rok Jerenko, se je glasilo: Pred kratkim sem doma naredil test svežih, kupljenih jajc z oznakami, kot so kakovost A, kakovost iz Slovenije, okus podeželja in pa domačih jajc od kokoši, ki se mi pasejo doma na vrtu. Razlika je očitna …

Rezultat svoje raziskave je Rok Jerenko objavil tudi na  Facebooku. Izvirna raziskava je požela veliko zanimanje, saj je njegovo objavo v zelo kratkem času delilo več kot tristo ljudi. Pod zapisom, v katerem je Rok nazorno opisal, zakaj in kako je prišel na svojo idejo, pa so se pozitivni komentarji vrstili drug za drugim.

'Domača jajca' so ena velika potegavščina!

Objavljamo njegov zapis s Facebooka, vi pa o tem, ali se z njim strinjate ali ne, presodite sami:

Že nekaj časa spremljam, kako naš svet tone v propad. Če začnem pri eni od najosnovnejših človeških potreb, kot je hrana, in se ustavim pri prehrambni industriji, ostanem brez besed ... Človeški pohlep tako slepi 'vodilne', da je kakovost življenja številnih ljudi vedno bolj na nitki.

Ko sem nazadnje kupil jajca v enem izmed trgovskih centrov v Sloveniji, je bilo v škatli od 10 - ih jajc 5 jajc 'na pol' praznih, kar pomeni, da je bil notri le zrak. Vseeno na škatlah piše »kakovost A«, »okus podeželja«, »kakovost iz Slovenije«, gor je tudi fotografija kmetije, kar vse skupaj prav kliče po tem, da zagrabiš tisto škatlo z jajci. Kasneje preverim iz žiga na jajcu, kaj pomenijo ti podatki, in izvem, da so jajca iz 'baterijske' reje. Kokoši živijo v majhnih kletkah, v življenju ne vidijo sončne svetlobe in sveže trave, kaj šele, da bi se lahko prosto sprehajale ter nabirale žuželke in ostalo naravno hrano.

Dva tedna nazaj sem dobil idejo! Doma smo obnovili star zajčnik, okrog katerega smo postavili ograjico in kupili 10 kokoši, ki se sedaj veselo pasejo na travi za hišo, v mahnati travi nabirajo žuželke in živijo na njim prijazen način. Ta teden so naše kokoši začele nesti jajca.

"Sosed je tisti, ki bi mu prvemu morali zaupati glede kvalitete, ne pa državi, ki se danes osredotoča predvsem na denar, pobiranje davkov, namesto na kvaliteto življenja ljudi", trdi Rok (Foto: Reuters)

Razlika je v okusu in vonju!

Ko sem strl jajce iz trgovine na krožnik, se je razlilo kot palačinka, medtem ko ima domače jajce neprimerno bolj čvrsto vsebino in drugačno strukturo. Prav tako je rumenjak  temnejši. A to še ni nič. Največja razlika je namreč ravno v okusu in vonju, kar ugotoviš, ko si jajca spečeš v ponvi.

Tukaj človek spozna, da je tista njihova »kvaliteta A« morda resnična, a le po neki njihovi lestvici. Ko pa se sam prepričaš, kaj je kvaliteta narave, spoznaš, da je vse to oglaševanje hrane iz masovne reje danes ena velika potegavščina s primarno željo po dobičku in vse, kar kupimo na tak način, je verjemite, vse prej kot kvalitetno! Ko enkrat uporabiš kanček zdrave pameti, postanejo te stvari povsem razumljive.

Edina rešitev je, da se vzpostavijo lokalni krogi pridelovanja hrane. Sosed je tisti, ki bi mu prvemu morali zaupati glede kvalitete, ne pa državi, ki se danes osredotoča predvsem na denar, pobiranje davkov, namesto na kvaliteto življenja ljudi. Žal mi je, da nismo teh nekaj kokoši kupili že prej. To je milina in kdor ima to možnost, ali pa vzeti jajca od soseda kmeta, ki lepo skrbi za kokoši, je lahko srečen.

Avtor:N.D.
Ker sem se želel prepričati, kakšna je ta »kvaliteta A«, sem slikal sveža jajca iz trgovine (na sliki levo s pripadajočo škatlo) ter naša sveža jajca (na sliki desno s sliko naših kokoši). Razlika je očitna ... (Foto: Facebook)