Štampa
Kategorija: Religija
Pogodaka: 3196

U tajnoj depeši koja je u Vašington poslata iz američke ambasade u Vatikanu 30. aprila 2008. godine piše da je monsinjor Migel Mauri američkim zvaničnicima doslovce rekao da je Sveta stolica „de fakto“ priznala nezavisnost Kosova, ali da to nije formalizovala zbog nastavka ekumenističkog dijaloga sa SPC.

Sveta stolica nije spremna da formalno prizna Kosovo zato što bi to potkopalo ekumenistički dijalog sa SPC. Mauri je, međutim, umanjio značaj vatikanskog oklevanja da Kosovo formalno prizna, podvlačeći da je Vatikan „de fakto“ priznao novu republiku. Mauri je istakao da je Sveta stolica prva komentarisala javno da je nezavisnost Kosova stvar koja se više ne može osporavati – i to 18. februara 2008, samo dan nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost. Mauri je podsetio i kako se papa sreo s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i kako su katolički klirici na Kosovu pozdravili nezavisnost bivše srpske pokrajine. (…) Mauri je istakao da je Vatikan „de fakto“ priznao Kosovo i da za sada nema potrebe da preduzima druge akcije, navode se u depeši.

Komentar iz SPC o ovim saznanjima juče nismo dobili, a odgovor nije stigao ni iz diplomatskog predstavništva Vatikana u Beogradu.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović, s druge strane, kaže da ga to nimalo ne čudi.

– Vatikan je imao značajnu ulogu u razbijanju SFRJ jer je priznao unilateralne secesije bivših jugoslovenskih republika. Zapad secesiju Kosova tretira kao završavanje razbijanja Jugoslavije i u tom svetlu treba posmatrati nedefinisan odnos Vatikana. Međutim, važno je da ipak nije formalno priznao Kosovo, niti ima naznaka za to – zaključuje Jovanović.

BRUKA – ‘Danas’ priznao Kosovo

Dnevni list „Danas“, verovali ili ne, uveliko je Kosovo proglasio za zasebnu državu! Naime, u tekstu pod naslovom „Pitanje RS otvara i pitanja Sandžaka“ novinari i urednici ovog lista juče su Kosovo označili kao „nekadašnju južnu srpsku pokrajinu“!?!

(INFORMER)