Štampa
Kategorija: Religija
Pogodaka: 2443

Bivši paroh Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani, Peran Bošković, proglašen je u srijedu na ponovljenom suđenju krivim za pronevjeru iz srpnja 2017. te mu je još jednom izrečena uvjetna šestomjesečna kazna zatvora.

Slovenski sud je, također, presudio kako Bošković mora vratiti nezakonito stečenu imovinu u iznosu od 33.689 eura u roku od godine dana, javlja agencija STA.
Prilikom izricanja kazne, sud je kao olakotnu okolnost ocijenio starosnu dob i doprinos bivšeg paroha srpskoj zajednici u Sloveniji.
Nakon presude obrana je najavila žalbu jer Bošković poriče krivnju, a žalbu na visinu kazne priprema i tužiteljstvo jer je tražilo uvjetnu kaznu u trajanju od godine dana.
Bošković je na prvom suđenju optužen za zlouporabu položaja i ovlasti i pronevjeru prilikom izgradnje kulturnog i parohijskog doma Srpske pravoslavne zajednice u Ljubljani, ali ga je prvostupanjski sud u srpnju 2017. djelomično oslobodio optužbe.
Sud ga je, naime, oslobodio za dio optužnice prema kojoj je donacije za parohijski dom koristio za izgradnju vlastite kuće, ali ga je proglasio krivim za pronevjeru navodeći da je prikupljeni novac iskoristio za plaćanje zdravstvenih i životnih osiguranja sebi i članovima svoje obitelji, za plaćanje premije za motorna vozila te za račune za mobitel.
Ljubljanski Okružni sud je tijekom prvog suđenja utvrdio da su optužbe koje se odnose na račune manje od 500 eura zastarjele, s čime se nije složio viši sud te je poništio presudu u tom dijelu optužnice i proslijedio predmet na ponovno suđenje. Viši sud je podržao dio oslobađajuće presude za zlouporabu službenog položaja i ovlasti.
Bošković se na ponovljenom suđenju pozivao na razdvojenost crkve od države, što je sudac ocijenio irelevantnim jer je viši sud još ranije potvrdio nadležnost suda u tom predmetu.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
Autor: Vanja Majetić
Objavljeno 17.05.2019