Štampa
Kategorija: Umetnost
Pogodaka: 3054

Da bi se štene na najbolji način uklopilo u vašu porodicu, morate početi s obukom još prvih dana. Kad prvi put donesete štene u kuću, verovatno će biti zaplašeno.

Ne zaboravite da se zateklo u novom ambijentu, koji mu je potpuno stran. Poklonite mu mnogo pažnje i nežnosti i dozvolite mu da istažuje, kako bi mu dom postao pristan.

Kad ste odabrali ime, ponavljajte ga dok ga štene ne usvoji i ne počne da se odaziva na njega. Poštujte privatnost vašeg šteneta kad je u svom kutku, ne izvlačite ga napolje i ne dozvolite deci da ga zadirkuju i uznemiravaju. Kad se povuče u svoj ugao znači da mu je potreban predah. Pokušajte da  ga tamo ne ostavite dugo zatvoreno i da ga ne šaljete u ugao kad nešto zgreši.To će ga navesti da svoj ugao smatra mestom za kažnjavanje, a ne udobnim utočištem. Nemojte ga prvih dana ostavljati dugo samog, izbegavajte kanžnjavanja , čak i kad napravi štetu, jer u ovom stadijumu jedino što će štene iz vaših grdnji izvući – kao pouku -  je kako treba da vas se plaši!

Kad otkrijete da se štene “upiškilo” nemojte podizati glas, tući ga ili mu umakati nos na to mesto, jer je još suviše malo da bi prekore povezalo sa štetom, koju je počinilo. Ako ga uhvatite na delu, odmah ga izvedite napolje da tamo obavi posao do kraja. Ako to učini, pohvalite ga za trud. Mesto gde se štene upiškilo efikasno očistite dezodoransom ili nekim sredstvom neprijatnog mirisa. Nemojte koristiti deterdžente na bazi amonijaka, jer imaju miris sličan mirisu urina. Kad ste mesto oprali, izolujte ga dok se ne osuši.U protivnom, štene će se vratiti da onjuši miris i može osetiti potrebu da opet tu “to obavi”.

Kako naučiti psa da na pravom mestu obalja fiziološke potrebe? Prvi preduslov da štene postane čisto je poštovanje tačnog reda u ishrani. Obroci se moraju davati u određeno vreme, što će omogućiti normalno i pravilno varenje. Ipak treba paziti da štene ne obavi nuždu u stanu. Zato ga valja rano ujutro izvoditi napolje. U početku, štene treba voditi uvek na isto mesto. Tu će da oseti svoje “mirise” i nagonski će obaviti nuždu.Naredni izlazak treba planirati četvrt sata posle jela. Ukoliko se štene “zaboravi”, razlog treba tražiti u nedovoljnim ili prekratkim šetnjama. Kad pas oseti potrebu da izađe napolje, pokazuje vam to određenim signalima, tako što šeta u krug, sedi pred vratima i cvili, zabrinuto vas posmatra. Tada ne oklevajte, uzimajte povodac u ruku i izvodite štene napolje, bez obzira na vreme. Čim obavi svoje potrebe, pohvalite ga i vratite kući, a on će odmah povezati obavljanje svojih potreba van kuće s pohvalom i trudiće se da vas zadovolji. Počnite odmah da navikavate štene na pravilan ritam ishr
ane.Važno  je odabrati hranu, najbolje granuliranu, koja je izbalansirana tako da obezbedi uravnoteženu ishranu u ovoj osetljivoj fazi rasta.

Posudu za vodu i hranu treba postaviti na mirno i izdvojeno mesto, a štene ne uznemiravati dok jede. Psi dobijaju zube između trećeg i šestog meseca i u ovom period potrebno im je da nešto grizu i glođu. Štene ne pravi razliku šta žvaće i ne shvata da li je to vaša najbolja cipela ili noga stilskog nameštaja. Dajte mu nešto prikladno što ne može da uništi kao što je gumena lopta ili jaka gumena koska.

Ako mu date staru cipelu, štene će pomisliti da su sve cipele “dobre za glodanje”. Ponudite mu loptu svaki put kad počne da grize nešto neprimerno. Odlučno mu recite “ne” izvadite mu iz usta zabranjeni predmet i zamenite ga loptom ili gumenom koskom. Kad štene počne da grize svoju igračku, pohvalite ga. Držite van njegovog domašaja zabranjene i opasne predmete. Kad je pas sasvim mlad treba početi i sa kontrolom zdravstvenog stanja, koje će se nastaviti tokom čitavog života.

Pripremila: Metka Zoya Obrul