Štampa
Kategorija: Svet životinja
Pogodaka: 2440

Tragovi-sledi

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril predložio je ostalim pomesnim crkvama da razmotre mogućnost da se Svepravoslavni sabor, umesto u Istanbulu, održi na Svetoj Gori.

Ruski patrijarh je sa ovom inicijativom istupio u Šambeziju (nedaleko od Ženeve), gde su se okupili visoki prdstavnici pravoslavnih crkava radi dogovora o pripremi Svepravoslavnog sabora. Njegov pres-sekretar Aleksandar Volkov dodatno je pojasnio:

„Ruska pravoslavna crkva smatra da Sveta Gora ima veoma važan simbolički značaj za ceo pravoslavni svet. Videćemo kakve će biti reakcije. Pred nama je još cela nedelja intenzivnog razmatranja ključnih pitanja koja su važna za sve pravoslavne u savremenom svetu“.

Volkov je ijavio da je Kiril, prema ranije utvrđenim pravilima, u Šambeziju nastupio kao peti, posle pozdravnih reči predstavnika Carigradske, Aleksandrijske, Antiohijske i Jerusalimske patrijaršije.

Volkov je otkrio da se u delegaciji RPC nalazi i mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve Onufrije. I naglasio: „Njegovo prisustvo svepravoslavnom skupu svedoči o istinskom jedinstvu kanonskog pravoslavlja u Ukrajini sa vaseljenskom punoćom pravoslavlja“.

Pripreme za Svepravoslavni sabor traju od 1961. godine.

U svetu postoji 15 pomesnih pravoslavnih crkava.

Skupom predsedava vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Srpsku pravoslavnu crkvu u Šambeziju predstavljaju patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije, episkop bački Irinej i prezviter Vladimir Vranić.