Štampa
Kategorija: Svet životinja
Pogodaka: 1464

Хавана – На Куби синоћ су завршени преговори римског папе Франциска и руског патријарха Кирила, после ког су обе стране потписале заједничку декларацију.

По мишљењу многих, историјски тренутак десио се када су папа Франциско и Московски патријарх Кирил потписали заједничку декларацију, 12. фебруара

2016. године, у 22.30 сати, на аеродрому у Хавани.

Декларација је у ствари заједничка изјава која треба да обележи ново доба у односу двеју цркава.

Декларација се састоји из четрдесет параграфа и третира прогон хришћана на Блиском истоку и Африци који покреће огромне народне миграције и уништавања.

– Са пуним разумевањем и одговорношћу за своје цркве, за своју веру и народ, за будућност хришћанства и будућност људске цивилизације. Ово је био веома информативан разговор, који нам је дао прилику да разумемо и осетимо позицију један другог. Резултати овог разговора дају ми прилику да могу рећи, да две цркве могу да раде заједно за добробит хришћана широм света, – рекао је патријарх Кирил.

Према његовим речима, две цркве од данас су спремне да чине заједно у спречавању да се избегну ратови.

Папа Франциско, заузврат, рекао је, да је био у стању да са патријархом у разговору покрене „велики број иницијатива“.

– Разговарали смо као браћа, јер смо оба епископи. Имамо једну веру и у потрази смо за једним путем. Разговарали смо веома искрено. Уверавам вас да сам у овом дијалогу осетио присуство Духа Светога. Захваљујем Његовој Светости на његовој понизности, за његове напоре које је показао како би дошло нашег јединства. Заједно смо разговарали о бројним иницијативама које ће се временом остварити – прокоментарисао је разговор Франциско.

После Кубе и „миленијумског сусрета“, руски патријарх Кирил боравиће у Јужној Америци од 11. до 22. фебруара, док ће истовремено папа Франциско у то време посетити Мексико.

Раскол настао између католика и православаца 1054. године обостраним анатемама повучене су 1965. год., да би сада био учињен још један корак према превазилажењу шизме.

Састанак је организовао кубански председник Раул Кастро, који је папу прошле године угостио на Куби и изјавио, како му се толико допао папа Франциско да би због њега једнога дана, могао опет постати католик.

Са друге стране, Ватикан са папом Франциском на челу, помогли су приближавање званичног Вашингтона и Хаване.

Познаваоци ситуације у вези овог сусрета тврде, да је састанак имао два велика циља: мир у свету и екуменизам.

Теме заједничке декларације изазови су важни за цео хришћански свет. Положај хришћана на Блиском истоку само је један од њих.

„Састајемо се у право време и на правом месту. Желим још једном да нагласим да је то божја воља“, изјавио је московски патријарх Кирил на почетку сусрета са папом.

Папа Франциско са своје стране на свом Твитер налогу написао да сусрет са патријархом московским и целе Русије Кирилом је „Божји дар“ и „Коначно“ и „ми смо браћа“.

На крају састанка, московски патријарх Кирил поклонио је папи копију иконе Богородице Казанске, а папа Франциско је узвратио својим поклоном и поклонио патријарху московском реликвију словенског просветитеља Светог Кирила (Ћирила) чије име и носи руски патријарх Кирило.