Štampa
Kategorija: Svet životinja
Pogodaka: 2374

Nakon jutrošnjeg protesta ispred zgrade opštine Valjevo, okupljeni su nezadovoljni odlukom odbornika da ih prime i zaustave punjenje brane Rovni i tako spreče potapanje manastira valjevska Gračanica i potencijalnu opasnost od pucanja brane, ušli u zgradu opštine. Podsetimo, u jeku poplava koje poslednja dva dana pogađaju Srbiju, voda je skoro potpuno uništila manastir Valjevska Gračanica.

Vernici su podigli glas još u ponedeljak, apelujući na lokalne vlasti da se što pre aktiviraju, jer se bujice bliže manastirskim zidinama.


 

Kako javne molbe nisu urodile plodom, narod se danas odlučio na radikalniji potez - noseći krstove i zastave Srbije, vernici su upali u zgradu opštine.

Oni naglas čitaju psaltir i pevaju moleban za spas manastira.

Kako javlja monah Antonije, u  zgradi se trenutno nalazi oko 200 ljudi. Okupljeni pevaju pesme o Gračanici, ali im je pristup u salu zabranjen. Na licu mesta su i jake mere obezbeđenja koji sprečava narod da se probije do sale.
Prethodno je ispred opštine održan protest gde su se okupljenima obratili monah Antonije i odbornik Ljubodrag Bradić koji su saopštili najnovija istraživanja stručnjaka povodom opasnosti od pucanja brane Stubo – Rovni.

Poslednja informacija koja nam je stigla od monaha Antonija je da je upravo stiglo još pripadnika policijskih snaga u opštinu i da je narod koji je prisutan okružen od strane njih. Takođe, navodi da pokušavaju da ih isprovociraju kako bi imali razlog da reaguju i počnu sa hapšenjem okupljenih.

 

 

Eparhija Valjevska: Manastir se bliži potapanju!

Povodom najnovijih dešavanja, Eparhija Valjevska oglasila se na svom sajtu saopštenjem, u kojem, sa velikim žaljenjem, navodi da se manastir Svetog Arhangela Mihaila, valjevska Gračanica, bliži potapanju.

"Projekat koji je započet pre više od dve decenije i pored svih mogućih učinjenih napora sa naše strane, nije se mogao zaustaviti i danas je voda došla do same Crkve. Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski gospodin Milutin od 2008. godine do danas (sve dostupno javnosti na sajtu Eparhije valjevske), u više navrata obraćao se nadležnima i javnosti sa apelom da se i manastir i priroda sačuva tako što će se akumulacija zaustaviti na koti 333.

Poslednji takav apel Episkop je usmeno uputio gradskom rukovodstvu i upravi brane Rovni, pre samo nekoliko dana. U međuvremenu, i pored proglašenja zone oko manastira kao nebezbedne zbog početka punjenja brane, Episkop je naredio nadležnom svešteniku da služi Svetu Liturgiju sve dokle je to bezbedno po njega i verni narod kome služi.

Danas, nakon šest meseci izlaganja opasnosti, suočavamo se sa strahom i tugom da je došao i poslednji čas za pristup manastiru.

Nadležni sveštenik gračanički uputio je dopis br. 09 od 7. marta 2016.g. u kome je izvestio Eparhijski upravni odbor Eparhije valjevske da više nije u mogućnosti da priđe manastiru i služi Svetu Liturgiju jer bezbednosni uslovi to ne dozvoljavaju.

Prilaz manastiru nosi sa sobom veliki rizik za bezbednost sveštenika i vernika koji bi dolazili na službe.

Kako se navodi u pomenutom izveštaju, na osnovu objektivnih činjenica i osećajući odgovornost za prisutne, sveštenik je odlučio da prekine sa bogosluženjima, sa verom i nadom da će se nastaviti služenje u ovoj svetinji

Ovom prilikom sa žaljenjem izražavamo svoju nevericu i strah da u drevnoj svetinji našeg kraja više nije moguće služiti Svetu Liturgiju. Sa tugom gledamo kako naši strahovi postaju stvarnost i da preti potapanje lađe koja je vekovima plovila po uzburkanom moru ovoga sveta predvođena Arhistratigom Mihailom i mnoge privodila tihom pristaništu Carstva Božijeg.

S obzirom na činjenično stanje, Eparhijski upravni odbor poslednji put moli da se punjenje jezera zadrži na koti 333. Time bi sačuvali drevnu svetinju od potapanja a dobili i jezero. Ovim rešenjem bila bi otklonjena i velika opasnost nad gradom Valjevom i njegovom okolinom u slučaju, ne dao Bog, da dođe do pucanja brane", navodi se u saopštenju.