Štampa
Kategorija: Slovenija
Pogodaka: 1131

 

Prenosimo članak s Mladine o fašističkom činu Romana Leljaka

Načelnik općine Radenci, propali poslovni čovjek i uspješni pseudo-povjesničar Roman Leljak nastavlja sa svojim fašističkom nedjelima. Njegov gradonačelnički mandat je obilježio referendum o preimenovanju Titove ceste, a tijekom mandata gradonačelnika pronašao je vremena i za pripremu "dokumentarnih filmova" kako bi iznio svoju "istinu" o događajima iz Drugog svjetskog rata koja je u skladu s ustaškom mitlogijom.

Krajem studenog mještani su primijetili da je netko uništio antifašistički spomenik palim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora, koji je stajao u naselju Kapela od 1954. godine, nedaleko od kuće Romana Leljaka. Doslovno preko noći, nestale su spomen ploče, ostavljajući teško oštećenu bazu spomenika. Nitko se nije iznenadio kad se ispostavilo da iza devastacije stoji načelnik općine Radenci. On je samovoljno naložio rušenje spomenika bez da je obavijestio općinsko vijeće ili lokalnu zajednicu, pa niti mjesni odbor saveza boraca NOB-a. Tek kada su fotografije uništenog spomenika počele kružiti društvenim mrežama, Leljak je borce i građane obavijestio o svojim namjerama. “Rekao je da spomenik nije uništen, već samo da je premješten negdje drugdje. Naime, trebali su sagraditi fontanu i parkiralište na Kapeli, pa su navodno morali pripremiti mjesto za izgradnju,"

Građani Kapelskog vrha koji su zgrođeni samovoljom gradonačelnika, traže da se spomenik obnovi na odgovarajućem mjestu. Građanska incijativa upozorava da nema nikakva razloga za rušenje spomenika i da se sve planirano moglo urediti bez diranja u spomenik. No Leljak ne sluša zahtjeve građana s obzriom da je očito da se radi o njegovom filofašističkom planu.

Posljednji ostaci spomenika borcima i taocima koji je 66 godina stajao u kapeli, uklonjeni su 1. prosinca. Roman Leljak nije bio prisutan kako bi uživao u svojoj pobjedi nad mrvim partizanima i žrtvama fašizma, jer je bio u Hrvatskoj. U Sisku je posjetio mjesnog biskupa Vladu Košića, hrvatskoj javnosti poznatog kao jednog od najvažnijih javnih branitelja ustaškog pokreta.