Štampa
Kategorija: Slovenija
Pogodaka: 569

Др Стеван Ђорђевић оснивач СКХД "Десанка Максимовић"

У просторијама СКХД „Десанка Максимовић“ из Цеља, свечано је обележена двадесетчетворогодишњица постојања и рада друштва.

   Крајем прошле седмице, у петак, 21. априла, у Цељу, уприличен је изузетно богат културни програм, под називом „Кајух и Десанка руку под руку“ о чему је говорио Др Стеван Ђорђевић, подсетивши присутне на дане и људе који су те, сада већ давне 1999. године први поставили камен темељац овог данас најактивнијег српског друштва у Словенији.
Истовремено је обележена стогодишњица рођења словеначког великана песништва, народног хероја Карела Дестовника — Кајуха, и евоцирана су сећања на српску песникињу, професорку књижевности  и академика, Десанку Максимовић, чије име са поносом носи друштво из Цеља.
   Оно са чим се СКХД „Десанка Максимовић“  и те како дичи, јесу њени најмлађи чланови који су својим учешћем у програму дали брилијантан допринос српској културној сцени у Штајерском делу Словеније. Ти млади српски нараштаји су својим надахнутим рециталом, на чистом српском језику, што је за сваку похвалу, како њима, тако и њиховим родитељима, трасирали нове смернице незаборава доказавши да знају и ко су, и којем народу припадају, поштујући величанствену историју утемељену не само на „Крвавој бајци“ већ и на свим кроз векове крвавим бајкама које су српски народ увек и изнова дизале из потонућа и пепела.
   У програму су наступили Дуња Бурсаћ и Урош Велисављевић изводећи на хармоници  српску традиционалну песму „Тамо далеко“ компоновану на грчком острву Крфу 1916. године, у знак сећања на повлачење Српске војске кроз Албанију током Првог светског рата.
   Емилија Девић је своје рецитаторске способости представила дечијом песмом Десанке Максимовић „Уображени ћуран“, Ања Бабић – Кртице...шкртице, Александар Ристић – Ближи се ближи лето, у души већ га слутим.


   Миа Осредкар је на одличном српском језику, граматичком тачношћу одрецитовала Десанкину поему  Крвава бајка, пред којом би и камен заплакао.

Дечији хор је запевао патриотску песму „Ово је Србија...“


 Целовечерњи програм обележавања двадесетчетворогодишњице постојања Српског културно хуманитарног друштва „Десанка Максимовић“ из Цеља пратиле су камере РТ Цеље које су уједно забележиле и интервјуе Др Стевана Ђорђевића и магистра Николе Влаховића, активних чланова друштва, након чега је уприличена годишња скупштина друштва уз „чашицу доброте“ коју су припремиле вредне чланице друштва.

Инфо: www.tragovi-sledi